Tijekom proljeća može se očekivati i 11. javna dražba s još 10 posto nižom cijenom za poznato domaće skijalište

Autor: Suzana Varošanec , 07. siječanj 2018. u 09:00
Procijenjeno na 47 milijuna kn/Petar Glebov/PIXSELL

U potrazi za investitorom zainteresiranim za nekad najveće skijalište kraj Ogulina.

Ni deseta javna dražba na kojoj je bila oglašena prodaja najvrednije imovine stečajnog dužnika HOC Bjelolasica ispod trećine početne procijenjene vrijednosti nije bila uspješna.

Bilo je upita za dvije odvojene cjeline Jasenak I i Jasenak II, od strane potencijalnih domaćih i stranih ulagača, ali ništa nije realizirano konkretizacijom u vidu ponuda. Tako se i u ovom stečaju otvara standardno pitanje koja je to krajnja granica do koje su razlučni vjerovnici spremni snižavati cijenu, jer je procijenjena vrijednost bila čak 47 milijuna kuna. Slučaj je sve više nalik začaranom krugu, u kojem sve dok nema  ponuđača razlučnim vjerovnicima preostaje opcija uzeti pod dug imovinu, kod čega je pitanje što bi s time dobili.

Kako bilo, tijekom proljeća može se očekivati i 11. javna dražba s još 10% nižom cijenom (ukupno iznad 15 milijuna kuna), a za koju stečajni upravitelj Tomislav Đuričin od ranije ima pribavljenu suglasnost razlučnih vjerovnika. Za svako daljnje sniženje cijene, ako se i ona pokaže neuspješnom, ponovo će se trebati izjasniti razlučni vjerovnici. Pritom je potrebna suglasnost sva četiri vjerovnika jer svi imaju po dio imovine na kojem su upisali hipoteke, što znači da su svi hipotekarni vjerovnici u redoslijedu naplate upisani kao prvi na pojedinim dijelovima imovine Jasenka I.

Tako je skijalište pod hipotekom Centar banke u stečaju, dok na svaki od tri paviljona koji su u 100%-tnom vlasništvu HOC-a hipoteke imaju CERP te Erste banka i RBA. Ukupni smještajni kapaciteti čine sedam i pol tisuća četvornih metara, od čega su 4,5 tisuće m2 u vlasništvu HOC-a. Na preostalih 3 tisuće m2 dio apartmana u vlasništvu je i privatnih vlasnika tvrtki i fizičkih osoba što u konkretnom slučaju predstavlja izazov za investitora koji lokaciju želi staviti pod svoju kontrolu. 

Komentirajte prvi

New Report

Close