HNS u plusu 19,7 milijuna kuna; Mamić: Sve hrvatske vlade može biti sram

Autor: Poslovni.hr/Hina , 20. travanj 2015. u 15:48
Foto: Igor Kralj / Pixsell

HNS je u protekloj godini imao 164,7 milijuna kuna prihoda, te 144,9 milijuna kuna rashoda.

Hrvatski nogometni savez (HNS) u 2014. godini je ostvario dobit od je 19,7 milijuna kuna, objavljeno je na redovnoj Skupštini HNS-a koja je u ponedjeljak održana u zagrebačkom hotelu Westin.

HNS je u protekloj godini imao 164,7 milijuna kuna prihoda, te 144,9 milijuna kuna rashoda. Za ovu godinu je plan prihoda 105 milijuna kuna, a rashoda 140 milijuna kuna.

"Iza nas je bogata godina u kojoj smo bilježili sjajne rezultate. Hrvatska je prepoznata nogometna sila, a ispred nas je mnogo projekata", naglasio je predsjednik HNS-a Davor Šuker.

Zanimljive su i brojke koje su predstavnici hrvatskog nogometa morali uplatiti na račun Uefe za razne kazne zbog huliganskog ponašanja navijača. U posljednjih sedam godina klubovi i HNS su platili ukupno 2,1 milijuna eura; najviše Hajduk 721.000 eura, Dinamo 675.000, HNS 421.000, a Rijeka 285.000 eura.

"HNS je pokrenuo akciju 'Moja tribina' u sklopu borbe protiv rasizma, diskriminacije i nasilja na nogometnim tribinama. Međutim, posljednji događaji kada su napadnuti čelnici HNS-a i izbornik Kovač pokazuju nam kako je ispred nas još dug i težak put", naglasio je Šuker poručivši kako Uefa inzistira na programu 'Respect' i nultoj stopi tolerancije na diskriminaciju i rasizam.

Na Skupštini su dodijeljene nagrade "Trofej podmlatka", najviša priznanja HNS-a za doprinos razvoju nogometa. Za 2014. dobili su ih Ivica Grnja, Ante Ivković i Ivica Perković.

Zbog usklađivanja statuta HNS-a s novim Zakonom o udrugama izvršni predsjednik Damir Vrbanović je postao izvršni direktor, a za likvidatora je izabran odvjetnik Nikola Badovinac. Usvojen je i novi Disciplinski pravilnik.

Na Skupštini su odbijene žalbe Marija Darmopila i Danijela Mađarića koji su doživotno isključeni iz nogometa zbog sudjelovanja u aferi 'Offside'. Obojica su tražila ukidanje doživotnih zabrana, no njihovi zahtjevi su odbijeni.

Prisutnim skupštinarima se obratio i ministar znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS) Vedran Mornar koji je naglasio kako su MZOS i HNS partneri koji moraju razgovarati.

"Možda to posljednjih godina nije bilo tako. Međutim, problema ima i bez svađe. Zajedničkim radom trebamo sudjelovati na poboljšanju nogometa. I moramo težiti onome što se danas događa u hokeju. Ako jedan navijač baci čašu, drugi ga navijači sami izbace iz dvorane", istaknuo je ministar Mornar.

Predstavnik Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) Siniša Krajač pružio je podršku HNS-u naglasivši kako "nogometni savez ne radi samo za dobrobit nogometa već i za cijelokupni hrvatski sport".

Zdravko Mamić: Sve hrvatske vlade može biti sram

Sve hrvatske vlade može biti sram. U cjelokupni hrvatski sport se od hrvatske države dobiva samo 116 milijuna kuna, naglasio je dopredsjednik Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) Zdravko Mamić na redovitoj Skupštini HNS-a koja je u ponedjeljak održana u zagrebačkom hotelu Westin, dodavši kako ne postoji niti jedno državno tijelo, ministarstvo ili neka udruga koja je godini dana napravila desetinu onoga što je učinio HNS.

"U cjelokupni hrvatski sport se od hrvatske države dobiva 116 milijuna kuna, a mađarska vlada je samo nogometu dodjeljuje sedam milijuna eura. Nećemo više šutjeti. Mi smo građani ove zemlje i glasači. Kome mi to dajemo glasove? Nisam član ni jedne stranke, ali se zna gdje pripadam – obitelji HDZ. No, poručujem im da ću se žestoko boriti protiv njih do kraja života kada dođu na vlast ako ne daju hrvatskom sportu ono što mu pripada," poručio je Mamić.

Dopredsjednik HNS-a i izvršni predsjednik Dinama je kritizirao i premijera Milanovića.

"Što je ova Vlada napravila. Zavadila je cijelu zemlju. Gdje je novac ? Gdje su djela ? Koji su to oni zakon donijeli o sportu, koji konkretni potez povukli? Premijer dolazi na naše igralište u Rujevici i kaže da ga hrvatska nogometna liga ne interesira. Zamislite da Angel Merkel kaže da je ne zanima Bundesliga nego Premierliga," rekao je Mamić.

Mamić je istaknuo kako je nemoguće što je sve HNS napravio u posljednjoj godini.

"Nemoguće je što je sve HNS napravio u posljednjoj godini. Ne postoji nijedno državno tijelo, ministarstvo ili neka udruga koja je u toj godini napravila desetinu onoga što je nama uspjelo. Nema šanse. Nemojmo manipulirati javnost. Svi moramo disati zajedno.

Mamić se obratio i ministru znanosti obrazovanja i športa Vedranu Mornaru koji je prisustvovao Skupštini HNS.-a.

"Drago mi je što ne sudjelujete u isušivanju izmišljene močvare, već u suradnji i konstruktivnom razgovoru."

Mamić je prokomentirao i brojku od 2,1 milijuna eura koliko su u zadnjih sedam godina platili hrvatski klubovi i HNS, ali se ispričao Zoranu Stevanoviću iz Regionalnog info-centra Rijeka koji u ime FARE programa surađuje s UEFA-om.

"Dogodit će nam se veliko zlo. Hrvatska je članica EU imora igrati po pravilima. Ispričavam se gosp. Stevanoviću koji je ružno optužen da je pisao prijavu protiv HNS-a. Nije on to pisao, ali i da jest to je njegovo pravo. Budite sigurni da niti jedan Hrvat nije prijavio ona skandiranja protiv Norveške, nego to rade predstavnici FARE-a iz drugih država," naglasio je Mamić.

Osvrnuo se i na izbor Davora Šukera u Izvršni odbor Uefe

"Izbor Šukera u nogometnu vladu Europe je kruna rada HNS-a. "Nažalost kod nas postoji toliko ljubomornih i jalnih osoba koje su to željele i pokušale omalovažiti," poručio je Mamić.

Komentirajte prvi

New Report

Close