HNS traži mjesto potpredsjednika Vlade i tri ministarstva?

Autor: Poslovni.hr , 02. lipanj 2017. u 08:31
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Preduvjet za bilo kakav dogovor HDZ-a i HNS-a gubitak je Anke Mrak Taritaš na izborima u Zagrebu jer je ona jedna od najvećih protivnica koalicije s HDZ-om.

Iako se približava 7. lipnja, kada počinje sjednica Sabora nakon stanke zbog lokalnih izbora, na kojoj bi premijer Plenković trebao predložiti četiri nova ministra i tako pokazati ima li novu parlamentarnu većinu, još nije poznato nijedno ministarsko ime.

Još nije ni posve jasno hoće li se novi ministri zaista birati 7. ili 8. lipnja, kako je najavio šef Sabora Jandroković, ili bi se oni birali 12. ili 13. lipnja, kako se neslužbeno čuje.
'Kad bismo otezali s glasanjem o novim ministrima, ušli bismo u zonu političkog i pritiska javnosti, s punim pravom, i to je vrlo riskantno. Trebamo se držati dobrih običaja i ministre predložiti odmah na početku sjednice, a to je srijeda ili četvrtak, dakle 7. ili 8. lipnja. Jandroković će kao šef Sabora na tome ustrajati', komentirao je za Večernji list. izvor iz vrha HDZ-a.

Iako je ovoga tjedna održano i Predsjedništvo Sabora, na dnevni red nije uvrštena točka o imenovanju novih ministara jer Vlada Saboru takav prijedlog još nije poslala. Premijer Plenković konačne razgovore s potencijalnim partnerima obavit će nakon drugog kruga lokalnih izbora koji su u nedjelju 4. lipnja, dakle od ponedjeljka do srijede, kada bi trebalo biti jasno ima li HDZ novu većinu ili je nema.

O razgovorima s novim partnerima, bili oni iz postojeće većine od 76 zastupnika koji su izglasali Jandrokovića za šefa Sabora plus još koji zastupnik do tijesne većine od 77 ili 78 zastupnika ili možda i iz HNS-a, ovisit će i sastav ministarskih imena.

Iako je realniji scenarij da HDZ sa 76 do 78 zastupnika izglasa nove ministre i da u rujnu, nakon ljetne saborske stanke, pokuša proširiti tu većinu, dio sugovornika iz HDZ-a još nije odbacio mogućnost savezništva s HNS-om. Tvrde da vodstvo HNS-a za svoje ruke traži mjesto potpredsjednika Vlade i tri ministarstva, a među njima je Ministarstvo obrazovanja i preuzimanje kurikularne reforme. No priča s HNS-om ne može biti definirana prije završetka drugog kruga lokalnih izbora.

Preduvjet za bilo kakav dogovor HDZ-a i HNS-a gubitak je Anke Mrak Taritaš na izborima u Zagrebu jer je ona jedna od najvećih protivnica koalicije s HDZ-om. Budući da su smijenjene Mostove ministre zamijenili HDZ-ovi državni tajnici, nije isključeno da neki od njih postanu i ministri. Robert Kopal, državni tajnik u MUP-u koji je zamijenio Mostova ministra Orepića, mogao bi možda postati novi ministar unutarnjih poslova, piše Večernji list.

Komentari (5)
Pogledajte sve

Da su ovo tražili u i iz Remetinca bilo bi razumljivo!

Most će to podržati ……………….. radi nacionalnih INTERESA.

A neki ( iz mosta ) su počeli graditi kuće ( kreditom ) pa bi mogli ostati bez posla u slučaju izbora ….. i štaš onda

po meni most treba minirat ….. pa onda malo ostacima starog mosta malo skele i eto ga . a prije jesenski kiša treba treba gradit novi most.
lp



to bi značilo da će gotovo pola članstva dobiti funkcije

čekaju mnogi u HNS-u posao, recimo Ivor iz Hrotea, ne ide kod nas, ako nemaš političko zaleđe

https://hr.linkedin.com/in/ivor-%C5%BEupani%C4%87-aa86ba1b
[/quote]
malo on riskira , mogao se jednostavno učlaniti u HDZ


to bi značilo da će gotovo pola članstva dobiti funkcije

čekaju mnogi u HNS-u posao, recimo Ivor iz Hrotea, ne ide kod nas, ako nemaš političko zaleđe

https://hr.linkedin.com/in/ivor-%C5%BEupani%C4%87-aa86ba1b

New Report

Close