HND zaprepašten paljenjem lutke koja predstavlja omiškog novinara

Autor: Poslovni.hr/Hina , 05. ožujak 2014. u 15:38
Foto: Ilustracija/Dusko Marusic/PIXSELL

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) u današnjem je priopćenju izrazilo zaprepaštenje paljenjem lutke na jučerašnjoj karnevalskoj povorci koja predstavlja novinara Slobodne Dalmacije Vinka Vukovića

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) u današnjem je priopćenju izrazilo zaprepaštenje paljenjem lutke na jučerašnjoj karnevalskoj povorci koja predstavlja novinara Slobodne Dalmacije Vinka Vukovića, koji je otkrivao afere omiške lokalne vlasti.

Kako napominje HND, povorku sa spaljivanjem lutke s imenom Krnja, organizirali su "omiški gusari", bliski bivšem gradonačelniku Ivici Škaričiću, čije je afere, kao i afere lokalne vlasti, svojim pisanjem otkrivao upravo novinar Vuković.

HND napominje da bivšeg gradonačelnika Škaričića zbog sumnje u nesavjesno trošenje gradskog novca istražuje i Uskok.

Stoga HND izražava zaprepaštenje "monstruoznom idejom da jučerašnja omiška karnevalska povorka spali Krnju, lutku koja predstavlja Vinka Vukovića, novinara Slobodne Dalmacije".

Iz HND-a kažu kako nije poznato da se ikad dosada dogodilo da na karnevalu bude spaljena lutka koja predstavlja jednog novinara, u ovom slučaju novinara koji je otkrivao korupcijske afere.

U tradiciji naših karnevala nije bio običaj spaljivati lutke osoba, čak i onih najomraženijih, nego je Krnje uglavnom alegorijski lik koji simbolira ono što je loše – korupciju, lošu politiku, rat i tome slično, ističu u HND-u.

"Jučer su spalili lutku novinara, sutra bi mogli linčovati koga živoga", upozorava Hrvatsko novinarsko društvo.

Komentirajte prvi

New Report

Close