HNB-u i SKDD-u još godina za dogovor

Autor: Ana Blašković , 29. prosinac 2016. u 22:01
Foto: Davor Javorović / Pixsell

Vlada odgodila izmjene zakona o tržištu kapitala koji uređuje zaštitu novca u stečaju banke.

Tri dana prije stupanja na snagu, Vlada je u četvrtak uredbom odgodila izmjene zakona o tržištu kapitala na godinu dana. Riječ je dijelu zakona koji uređuje zaštitu novčanih sredstava nakon otvaranja stečaja nad bankom u sustavu poravnanja i/ili namire, iz pomalo nevjerojatnog razloga – jer HNB i Središnje klirinško depozitarno društvo (SKDD) ni drugu godinu zaredom nisu uspjeli uskladiti svoje sustave.

Još jedna odgoda

“Kako nije postignut dogovor oko osnovnih postavki modela interoperabilnosti koji regulira to područje sporazumom HNB-a i SKDD-a, kao što je to bio slučaj i 2016. kad je prvi puta prolongirana ta odredba, Vlada predlaže da se rok produlji na 1. siječnja 2018. kako bi se postigla pravna sigurnost svih sudionika na tržištu kapitala”, objasnio je ministar financija Zdravko Marić na sjednici Vlade. Iza ministrovog objašnjenja skriva se potencijalno problematična situacija koja otkriva svu pravnu nesigurnost poslovanja ulagača u Hrvatskoj. Primjerice, osoba A proda na burzi 100 dionica osobi B, recimo da je to banka. U trenutačno postavljenom sustavu, dio transakcije koji se odnosi na dionice prihvaćen je i blokiran u sustavu Depozitorija na sam dan transakcije što znači da su dionice odmah blokirane. No, drugi dio transakcije koji se odnosi na novčanu isplatu bit će prihvaćen i konačan u Hrvatskom sustavu velikih plaćanja HNB-a tek na dan namire, odnosno dva dana kasnije.

Kupac ostaje bez svega

S dvodnevnim raskorakom problem nastaje ako nakon transakcije, a prije namire, broker pokrene postupak stečaja ili likvidacije osobe B, u našem slučaju banke, i novac ostane na njegovom računu pa prodavatelj (osoba A) ne može dobiti novac za prodane dionice niti može dobiti dionice jer su već blokirane. Čak i u slučaju da se transakcija uspije namiriti, ostaje rizik da ju stečajni sudac naknadno poništi. U Vladi stoga smatraju da zbog trenutne neusklađenosti Depozitorija i Sustava velikih plaćanja nužno osigurati punu interoperabilnost. Ona je nužan preduvjet za usklađenje trenutaka konačnosti obje platforme i otklanjanje opasnosti da jedna strana, iako je svoj dio transakcije uredno ispunila, ostane bez svega ako suprotna strana ne ispuni svoj dio obveze ili da se provedena i namirena transakcija naknadno poništi.
Uspostava odgovarajućeg modela od iznimne je važnosti za izvršenje naloga prihvaćenih u sustav poravnanja i namire te za funkcioniranje čitavog post-trgovinskog sustava na domaćem tržištu kapitala, smatraju u Vladi. Donesenom uredbom Hrvatska narodna banka i Depozitorij dobili su dodatnu godinu dana da se međusobno dogovore kako premostiti raskorak.

Komentirajte prvi

New Report

Close