HNB postala dio Europskog sustava središnjih banaka

Autor: Poslovni.hr/Hina , 01. srpanj 2013. u 15:40
Photo: Davor Visnjic/PIXSELL

Pristupanjem Hrvatske Europskoj uniji, Hrvatska narodna banka (HNB) postala je dio Europskog sustava središnjih banaka (ESSB), a guverner HNB-a Boris Vujčić postao je članom Općega vijeća Europske središnje banke (ESB), izvijestili su danas iz Europske središnje banke.

Pristupanjem Hrvatske Europskoj uniji, Hrvatska narodna banka (HNB) postala je dio Europskog sustava središnjih banaka (ESSB), a guverner HNB-a Boris Vujčić postao je članom Općega vijeća Europske središnje banke (ESB), izvijestili su danas iz Europske središnje banke.

Osim toga, stručnjaci HNB-a imaju status članova u Odborima ESSB-a kad god ti odbori zasjedaju.

Od potpisivanja pristupnog sporazuma u prosincu 2011. guverner i stručnjaci HNB-a sudjeluju na sjednicama Općega vijeća, odnosno Odbora Europskog sustava središnjih banaka u svojstvu promatrača, podsjeća se u priopćenju objavljenom na internet stranicama Europske i hrvatske središnje banke.

"Hrvatska neće odmah uvesti euro, nego će to učiniti kad ispuni zahtjeve predviđene Ugovorom o funkcioniranju Europske unije. Za razliku od Danske i Ujedinjenoga Kraljevstva, Hrvatska nema pravo odustati od uvođenja jedinstvene valute", navodi se u priopćenju Europske središnje banke.

Dodaje se da će i ESB i Europska komisija svake dvije godine, odnosno na zahtjev države članice koja još nije uvela euro, pripremiti izvještaje o međusobnoj konvergenciji.

Na temelju tih će izvještaja Vijeće EU-a odlučivati ispunjava li dotična država članica uvjete potrebne za uvođenje eura, navodi se u priopćenju Europske središnje banke.

Ta je banka danas objavila i usklađenja kapitalnoga ključa ESB-a, budući da se, sukladno Statutu Europskog sustava središnjih banaka (ESBB) i Europske središnje banke (ESB), upisani kapital ESB-a automatski povećava kada se neka zemlja pridruži EU, a njezina nacionalna središnja banka postane članicom ESSB-a.

Udjeli nacionalnih središnjih banaka, kako se objašnjava, ponderiraju se prema udjelu svake države članice u ukupnomu stanovništvu i u bruto domaćemu proizvodu EU, i to u jednakoj mjeri, prema podacima koje Europska komisija dostavi ESB-u.

Nacionalne središnje banke zemalja eurozone svoj upisani kapital moraju uplatiti u cijelosti, dok jedanaest nacionalnih središnjih banaka izvan europodručja, u koje se sada ubraja i Hrvatska narodna banka, moraju uplatiti manji postotak svojeg udjela u upisanom kapitalu ESB-a.

Prema podacima ESB-a, udio HNB-a u kapitalnom ključu, odnosno ključu za upis kapitala ESB-a, iznosi 0,5945 posto, upisani kapital 64,3 milijuna eura, a uplaćeni kapital 2,4 milijuna eura.

Ulaskom Hrvatske u EU upisani kapital ESB-a od danas je tako povećan s 10,76 milijardi eura, na 10,82 milijardi eura.

Komentirajte prvi

New Report

Close