HNB počinje s primjenom ESA-e 2010

Autor: Poslovni.hr/Hina , 24. listopad 2014. u 15:19
Photo: Marko Lukunic/Vecernji list

U tijeku je uvođenje standarda ESA 2010 u statistike koje sastavlja Hrvatska narodna banka (HNB) pri čemu će u nekim HNB-ovim statistikama kvantitativni učinak nove metodologije biti znatan, doznaje se u HNB-u.

U tijeku je uvođenje standarda ESA 2010 u statistike koje sastavlja Hrvatska narodna banka (HNB) pri čemu će u nekim HNB-ovim statistikama kvantitativni učinak nove metodologije biti znatan, doznaje se u HNB-u.

Kod statistika odnosa s inozemstvom, državnih financija i financijskih računa, usklađivanje s ESA 2010 HNB će provesti do kraja listopada, a kod monetarne i financijske statistike do kraja siječnja 2015. godine.

U nekim statistikama HNB-a kvantitativni učinak promjena bit će znatan, a najznatnija promjena odnosi se na reklasifikaciju dvaju velikih poduzeća – Hrvatskih autocesta i Autoceste Rijeka-Zagreb u podsektor središnje države. To će imati znatan kvantitativni učinak na sve statistike osim statistiku tekućeg računa platne bilance.

Kod financijskih računa znatan će biti i učinak uvođenja novog sektora "vlastite financijske usluge i zajmodavci", u koji će inicijalno ući dvadesetak trgovačkih društava koja su do sada bila klasificirana kao nefinancijska poduzeća. Neka od tih poduzeća su Adria Resorts, Fima Alfa, MD Profil Grupa, Uljanik Plovidba, ACI Grupa, Heineken Adria.

U statistici odnosa s inozemstvom, uvođenje standarda ESA 2010 dovest će do zamjetljivog smanjenja stanja inozemnih izravnih ulaganja i odgovarajućeg povećanja ostalih ulaganja, zbog prebacivanja izravnih ulaganja u hibridne i podređene financijske instrumente s ekonomskim svojstvima dugoročnog duga, kao i ulaganja u horizontalno povezana poduzeća u sektoru ostalih financijskih posrednika, s podračuna izravnih ulaganja na podračun ostalih ulaganja.

Očekuje se i povećanje bruto inozemnog duga pri čemu u HNB-u napominju da je to isključivo zbog metodoloških razloga i to zbog reklasificiranja posebnih prava vučenja u inozemni dug sektora "središnja banka".

Nova metodologija rezultirat će i smanjenjem iskazane bruto vrijednosti izvoza i uvoza robe, zbog preraspoređivanja određenih uvoznih i izvoznih stavki s podračuna robe na podračun usluga i obratno.

HNB će novu statističku metodologiju primijeniti ne samo na nove podatke nego i revidirati već objavljene statistike.

Nova statistička metodologija EU-a ESA 2010 (Europski sustav nacionalnih i regionalnih računa) odnosi se na harmoniziranu metodologiju koja se koristi u proizvodnji podataka o nacionalnim računima u Europskoj uniji. Jedinstvena metodologija je ujednačena, usporediva, pouzdana i osuvremenjena proizvodnja ekonomskih statistika u zemljama članicama.

Među ostalim, među glavnim metodološkim promjenama prema ESA 2010 metodologiji su uključivanje u BDP rashoda za istraživanje i razvoj i oružane sustave kao investicije kao i uključivanje ilegalne ekonomije.

Komentirajte prvi

New Report

Close