‘HNB ne sudjeluje 
u kreditu Agrokoru’

Autor: Ana Blašković , 05. lipanj 2017. u 21:59
Foto:

Međunarodna Dubrovačka ekonomska konferencija u organizaciji HNB-a održava se 23. put, a okuplja domaće i strane znanstvenike te financijaše.

Guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić poručio je u ponedjeljak s Dubrovačke ekonomske konferencije da Hrvatskoj ni približno ne prijeti recesija zbog Agrokora te da HNB nije uključen u novo kreditno rješenje za posrnuli koncern. Guverner prve negativne valove krize u Agrokoru očekuje u drugom kvartalu godine, ponovivši raniju ocjenu da će utjecaj na rast BDP-a biti negativan, ali umjereno. O novom kreditu o kojem se pregovara za financiranje nastavka poslovanja koncerna, Vujčić je rekao da središnja banka u aranžman nije uključena.

“To je stvar rukovodstva Agrokora koje sad razgovara s bankama te ostalim potencijalnim vjerovnicima koji bi mogli taj kredit osigurati. S obzirom na trenutačnu situaciju u Agrokoru to bi trebao biti zadnji kredit”, rekao je u Dubrovniku.

Na pitanje novinara snosi li HNB dio odgovornosti za situaciju u Agrokoru, guverner je uzvratio riječima da je situacija upravo suprotna. “U ovu krizu smo ušli sa smanjenom izloženošću domaćeg bankovnog sustava pa tako ni eventualni vrlo negativni rasplet događaja ne može ugroziti financijsku stabilnost. Bankovni sustav ostat će stabilan jer nijedna od sistemski važnih banaka neće biti ugrožena”, kazao je.

Međunarodna Dubrovačka ekonomska konferencija u organizaciji HNB-a održava se 23. put, a okuplja domaće i strane znanstvenike te financijaše. Teme su posvećene monetarnoj politici, vezi ljudskog kapitala i rasta u CEE, ali i u Hrvatskoj aktualnom pitanju neovisnosti središnjih banaka.

Komentirajte prvi

New Report

Close