HNB izdaje kovanice od 25 kuna i poziva građane da izaberu njihov izgled

Autor: Poslovni.hr/H , 21. srpanj 2016. u 16:30
FOTO: HNB

Nova prigodna optjecajna kovanica od 25 kuna bit će puštena u optjecaj 7. listopada ove godine, i to u količini od 50 tisuća komada.

Hrvatska narodna banka (HNB) izdat će ove godine, u povodu obilježavanja 25. obljetnice neovisnosti Republike Hrvatske, 8. listopada 1991. – 8. listopada 2016., prigodni optjecajni kovani novac od 25 kuna, najavljeno je u četvrtak iz središnje banke, uz poziv javnosti da se uključi u odabir otkova kovanice.

 Na ovogodišnji Dan neovisnosti, 8. listopada, navršit će se 25 godina od donošenja povijesne Odluke Hrvatskog sabora o raskidu svih državnopravnih veza s bivšom državom SFRJ.

 Iz HNB-a pojašnjavaju kako je Hrvatski novčarski zavod prema likovnim rješenjima akademskoga kipara Damira Mataušića izradio tri različita probna otkova nove kovanice od 25 kuna.

 S nakanom da širu javnost uključi u odabir najuspješnijeg otkova za novu kovanicu, HNB je na svojoj internetskoj stranici objavio anketu te poziva sve zainteresirane da sudjelovanjem u anketi odaberu, prema osobnim kriterijima, onaj otkov koji smatraju najboljim.

 Anketa je dostupna na https://www.hnb.hr/-/anketa-25kn, a fotografije probnih otkova nove prigodne optjecajne kovanice od 25 kuna mogu se preuzeti na https://www.hnb.hr/documents/20182/867585/kovanica+25kn.zip/87b1c068-68b3-4cdc-835b-e254795907b5.

 Rezultati ankete bit će uzeti u obzir pri donošenju konačne odluke o izboru najuspješnijega rješenja, nakon koje će slijediti izrada kovanice u Hrvatskom novčarskom zavodu.
 
 Nova prigodna optjecajna kovanica od 25 kuna bit će puštena u optjecaj 7. listopada ove godine, i to u količini od 50 tisuća komada.
 
 Do sada je Hrvatska narodna banka izdala 11 izdanja kovanica od 25 kuna, koje imaju svoju numizmatičku vrijednost, a mogu se, s obzirom na to da je riječ o prigodnom optjecajnom novcu, rabiti i kao sredstvo plaćanja.

 Prigodnim je kovanicama različite vrijednosti HNB do sada, primjerice, obilježavao primanje Hrvatske u Ujedinjene narode, 10. obljetnicu međunarodnog priznanja Hrvatske, 500. obljetnicu tiskanja Senjskoga glagoljskog misala, ulazak Hrvatske u Europsku uniju, uvođenje eura kao jedinstvene europske valute, održavanje Olimpijskih igara, jubilej 2000. godine ili održavanje skupštine Europske banke za obnovu i razvoj te prvog kongresa Hrvatskih esperantista u Zagrebu.

Komentirajte prvi

New Report

Close