HNB: Dio novca EU fondova skrenuti za jamstva SME-u

Autor: Jadranka Dozan , 12. ožujak 2014. u 09:48
Boris Vujčić bio je gost HUP-a/Davor Višnjić/PIXSELL

Inicijativu EIB-a s garancijskom shemom Hrvatska još nije prigrlila.

Kako bi se olakšalo, potaknulo i pojeftinilo financiranje malih i srednjih poduzeća (SME) vrijedilo bi u tu svrhu skrenuti dio novca koji je Hrvatskoj na raspolaganju iz strukturnih fondova EU.

Procjenjujući da bi se za to moglo izdvojiti 200 do 250 milijuna eura, guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić opetovano se založio za tu ideju na radnom ručku Hrvatske udruge poslodavaca, odnosno njezina ogranka koji okuplja upravo male i srednje poduzetnike. Riječ je o inicijativi koju je lani pokrenula Europska investicijska banka, a njezina je suština u svojevrsnoj garancijskoj shemi kao načinu prevladavanja problema kreditnih rizika koji je kod SME sektora najčešća prepreka na putu financiranja. Vujčić kaže kako Hrvatska zasad nije iskazala namjeru da sudjeluje u toj inicijativi EIB-a ali je ostavila otvorenu mogućnost da joj se naknadno priključi. Dosad su za tim modelom garancijske sheme posegnule Španjolska, Portugal i Malta, no relativno mali broj zemalja je, prema Vujčiću, objašnjiv činjenicom da su članice EU već završile interne procese pregovora o alokaciji svjih nacionalnih sredstava strukturnih fondova za 2014.

 

Vujčić

Problem se ne može riješiti tamo gdje nije, a on svakako nije u ponudi novca

Stoga bi novi krug priključivanja inicijativi EIB-a mogao uslijediti najesen, s početkom nacionalnih pregovora o alokaciji novca strukturnih fondova za 2015. Guverner ne krije da priželjkuje da to iskoristi i Hrvatska, naglašavajući kako je važno da se tako osmišljenom garancijskom shemom ne opterećuje državni proračun. Svoje gostovanje kod poduzetnika iskoristio je da ponovno naglasi nužnost strukturnih reformi s ciljem poboljšanja konkurentnosti  i poslovne klime, jer o tome ovisi koliko ćemo uspjeti privući ulaganja, i kakvih – hoće li to biti ulaganja u izvozno orijentirane sektore. Sugerirajući da je monetarna politika anticikličnim djelovanjem u godinama prije krize, ali i tijekom krize, činila što je mogla sa svoje strane, Vujčić je zaključio kako "problem nije moguće riješiti ondje gdje nije".

Komentirajte prvi

New Report

Close