Hladan tuš iz SAD-a: Porasla cijena liječenja male Nore

Autor: Poslovni.hr , 06. veljača 2013. u 09:49
Majka Nore Šitum (Foto: Robert Anić/PIXSELL)

Iz dječje klinike iz američke Philadelphije stigla je obavijest kako je cijena Norina liječenja porasla i sada iznosi oko 4,7 milijuna kuna, odnosno 837.224 dolara.

U uspješnoj humanitarnoj akciji za spas bolesne djevojčice Nore Šitum, koja se ovih dana odžavala u Hrvatskoj, prikupljeno je  3,2 milijuna kuna. Nalazi su potvrdili da je mala Nora dovoljno jaka da krene na put u SAD, no stigao je novi šok koji je uzdrmao obitelj Šitum, piše Večernji list.

Iz dječje klinike iz američke Philadelphije stigla je obavijest kako je cijena Norina liječenja porasla i sada iznosi oko 4,7 milijuna kuna, odnosno 837.224 dolara. Taj iznos uvećan je za 1,4 milijuna kuna od dosadašnje cijene, objavljeno je u pismu udruge Hrabro dijete koje su poslali na mail-adresu Radija Nova Gradiška. Večernji list pismo prenosi u cijelosti.

Da ljudski život nema cijenu, dokazali su Amerikanci svojim dodatnim računom za "Norino" liječenje!

Tijekom jučerašnjeg dana, mali dio naše "bojne" krčio je put zajedno s Norinim roditeljima iznalazeći načine, na čelu s ministrom zdravlja Rajkom Ostojićem, kako spasiti život Nore, a pri tom ne povrijediti zakonske propise, naslijeđenog "vražjeg" Zakona. I baš kad smo svi zajedno odahnuli i pomislili kako mirno možemo reći, NARODE USPJELI SMO, stiže novi šok iz The Children's Hospital of Philadelphia. Norino liječenje je poskupjelo na vrtoglavih 837.224,00 tisuća dolara.

Tijekom cijelog jučerašnjeg dana, logističari koji se bore za Norin život, ratovali su na svim frontovima, kako bi srušili zakonske i birokratske barijere i ubrzali odlazak malene Nore na liječenje u Philadelphiju. Predsjednica udruge Hrabro dijete Jasminka Žužić i njena ekipa, zajedno sa roditeljima male Nore, tatom Ivicom i mamom Đanom, uz veliku potporu ministra zdravlja koji je do kasnih noćnih sati osobno iznalazio načine prijevoza malene Nore, organizirao liječnički tim koji će je pratiti, osobno komunicirao sa Američkim konzulatom u Hrvatskoj kako bi vise bile spremne za očekivani odlazak koji će odrediti bolnica – ostao je šokiran računima koji su im stigli na mail adresu Radija Nova Gradiška.

Naime, famozno liječenje u Americi, konkretno u ovoj bolnici, koštat će Norine roditelje cijelih 837.224,00 tisuće dolara. Umjesto dobrog sna kojeg ovih dana nije nitko imao u Hrvatskoj, upravo zbog ovog velikog borca, Nore – Strašnog lava, koji je dokaz kako ljubav i zajedništvo čine i nemoguće moguće, zbližavaju ljude i pomiču granice ljudske snage i upornosti, Norini roditelji kao i članovi ove Hrabre udruge koja se jedina usudila pokrenuti ovu akciju, pored tako velikih i dobro organiziranih udruga s većim budžetima i stalno zaposlenim djelatnicima, ostali su šokirani, nijemi i tužni! Suze nevjerice, zaprepaštenja, tuge, boli i poraženosti krenule su niz obraze ovih JAKIH majki!? Što sada, pitala je zapanjeno kroz plač Norina majka ministra Ostojića, Jasminku Žužić i Đurđu Aleksić točno u 23 sata i 40 minuta, što sada da radimo?!

Nikad u životu, ova mala i vrijedna Udruga Hrabro dijete nije radila ovako veliki projekt, kao ovaj za Noru. Borila se za svoju djecu ne dobivajući potpore velike vrijednosti, pa čak ne dobivajući financijska sredstva, ponekad niti iz proračuna vlastitog grada, a kamoli Države. Mala, ali velika udruga Hrabro dijete, koja se nije uplašila stati iza Nore i moliti narod da je podrži, našla je put do ljudskih srca, našla je put kako pomiriti narod i neispolitizirati slučaj Nore, uz veliku borbu i zalaganje osobno ministra Rajka Ostojića – ta mala udruga Hrabro dijete uspjela je uvjeriti Vladu da Država plati PDV kako se iznos ne bi umanjivao, dakle ti hrabri ljudi, rekli su na svoju odgovornost u isti glas i isti trenutak zajedno s ministrom Ostojićem – Idemo dalje!

Borit ćemo se, naći ćemo način! Nema suza, nema padanja, borimo se za dječji život koji u Hrvatskoj i njenom narodu nema cijene! Nema noćas sna za nas koji smo umorni od lomljenja, ali neslomljeni i nepokoreni, samo duboko razočarani u jedan tako "razvikani humani sustav zdravstva" u Americi?! Gledajući u ministra, tražeći "čudo" od njega, zapravo shvatili smo da smo zajedno svi jedno veliko ČUDO! U zemlji gdje je kriza i recesija već odavno uzela maha, zemlji gdje smo se svi gledali kao preko nišana uspjeli smo Akcijom Nora Hrabro dijete dokazati da smo jači od "najjače sile na svijetu" famozne zemlje obećanog sna – Amerike!

Udruga hrabro dijete i Radio Nova Gradiška, kao nositelji i pokretači ove akcije, Ministarstvo zdravlja, ministar Rajko Ostojić i ostali gosti, danas će u 17.00 sati u Hotelu "Rebro", imati tiskovnu konferenciju na koju pozivaju sve medije kako bi transparentno pokazali koliko je veliko srce naroda naše zemlje poklonilo za NORIN život. Koji je bio cilj ove akcije i kako dalje nastaviti u kom pravcu i na koji način pomagati ostaloj oboljeloj djeci od malignih bolesti, samo su neke od tema spomenute konferencije za novinare! Jedno je sigurno, niti ministar Rajko Ostojić, niti Jasminka Žužić, niti ostala ekipa boraca, a pogotovo roditelji nisu odustali od odlaska na liječenje male Nore!

Nora putuje za Sjedinjene Američke Države i vratit će se sretna, nasmijana i izliječena, ma koliko Vi Amerikanci tražili za to mi ćemo platiti, jer ljudski život nema cijene!'.

Komentari (3)
Pogledajte sve

Što se drugo i moglo očekivati od smr..va preko bare. Zašto se nije probalo kontaktirati vrhunske bolničke centre u Njemačkoj, Rusiji, Kini pa čak i na Kubi.

Ja ne znam jel žalosnija vijest da nemaju novaca za to ili da se nisu pripremili pa da znaju da novca fali, i da neznaju krajnju cijenu.

Mediji su već iskoristili spin, teško da će dalje potencirati ovu priču pa će i novac teže stizati.

Ja ću uplatiti danas.

Ajde forumaši odvojimo koliko tko može za nešto najhumanije, za spas djeteta. Neka to urade i firme koje su dijelom i naše vlasništvo.

New Report

Close