HGK: Zaposlenost daleko ispod pretkriznih godina

Autor: Poslovni dnevnik , 31. siječanj 2017. u 21:59
U prosincu 2016. čak 17.000 manje zaposlenih/M. Sušenj/PIXSELL

Unatoč pomacima, Hrvatska među članicama EU s najvišom stopom nezaposlenosti.

U 2016. godini pozitivni pomaci se vide u segmentu nezaposlenosti, dok segment zaposlenosti i aktivnosti ostaje velik izazov za ekonomsku politiku zemlje. Iako se stopa nezaposlenosti smanjuje, Hrvatska ostaje među članicama EU s najvećom stopom.

Tim je upozorenjem direktor HGK-ova Sektora za financijske institucije, poslovne informacije i ekonomske analize Zvonimir Savića zaključio najnoviju analizu o tržištu rada. U njoj stoji kako je protekla godina je završila s povoljnijim razinama nezaposlenosti, no ne i povoljnijim razinama zaposlenosti i aktivnosti u odnosu na prethodnu godinu. Kajem 2016. bilo je 236. 617 nezaposlenih prijavljenih na zavod za zapošljavanje, što je u posljednjih 26 godina najmanji broj promatra li se samo prosinac.  

"No, njihov godišnji prosjek od 241. 860, unatoč trogodišnjem opadajućem trendu, i dalje je viši za 5100 nego posljednje pretkrizne godine", kažu u HGK. Još je lošija slika promatra li se segment zaposlenosti i aktivnosti. Oni su se, tvrde u HGK, posljednje dvije godine tek stabilizirali te su njihove razine ostale mnogo dalje od onih iz pretkriznih godina. Štoviše, razina zaposlenosti je u 2016. bila niža nego prethodne godine i to za 16.029 osoba.  

Komentirajte prvi

New Report

Close