HGK vraća Udrugu hotelijera, u srijedu bira vodstvo

Autor: Marija Crnjak , 18. travanj 2016. u 22:01
Leila Krešić Jurić, šefice sektora turizma HGK

U Komori ne smatraju da će nova udruga biti konkurencija UPUHH-u.

Hrvatska gospodarska komora odlučila je pokrenuti aktivnosti svog Udruženja hotelijera koje će u srijedu na plenarnoj sjednici odabrati novo vodstvo. Istog dana unutar udruženja osniva se i grupacija malih luksuznih hotela, doznajemo od Leile Krešić Jurić, šefice sektora turizma HGK. Krešić Jurić je i pokrenula inicijativu za oživljavanje udruženja u kojem se po zakonu o HGK već nalazi oko 17 velikih te 70-tak srednjih hotelskih kuća.

"Hotelijeri udruživanjem kroz HKG dobivaju jaču pregovaračku moć lobiranja, povezivanje na razini zemlje ali i inozemstva, ulaz na nova tržišta, povezivanje s različitim partnerima u područjima posebnog interesa (sportski, zdravstveni turizam), usluge istraživanja i analiza segmenata koji ih zanimaju", kaže Krešić Jurić. Navodi primjere buduće analize o utjecaju smanjenja stope PDV-a na usluge smještaja, ugostiteljstva i pratećih usluga na konkurentnost i razvojni potencijal sektora te Nacionalni plan istraživanja za razvoj turizma.

Još nisu poznati kandidati za predsjednika udruge koja formalno postoji od 90-ih, no očekuje se da će vodstvo doći iz redova najvećih turističkih kompanija koje plaćaju najveću članarinu Komori, te da će biti zastupljene sve turističke regije Hrvatske.  Krešić Jurić ne smatra da će ova udruga biti konkurencija Udruzi poslodavaca u hotelijerstvu Hrvatske (UPUHH) koja također u srijedu ima izbornu skupštinu.

"Čak smo se koordinirali s UPUHH-om da sastanke održimo isti dan, kako hotelijeri ne moraju više puta dolaziti u Zagreb. Smatramo da sve udruge mogu partnerski surađivati kako bi ostvarili zajedničke ciljeve", kaže Krešić Jurić, spominjući primjer Udruženja putničkih agencija pri Komori koje djeluje paralelno s Udrugom hrvatskih putničkih agencija (UHPA). Grupacija malih hotela, u koju prema najavama ulaze i istarski San Rocco te splitski Vestibul, radit će za početak najviše na brendiranju i jačanju kvalitete. Prvi nastup novih udruga bit će krajem tjedna u Poreču, na akciji HGK "Kupujmo hrvatsko-Hrvatski proizvod za hrvatski turizam". 

Komentirajte prvi

New Report

Close