HGK: Učinak na tvrtke je dvojak, a prag povisok…

Autor: Suzana Varošanec , 05. lipanj 2016. u 22:00
Foto: Thinkstock

Ovrha prije pravomoćnosti u sporovima male vrijednosti, do 50.000 kuna?

Ne stišavaju se reakcije na prijedlog uvođenja ovršnosti prije pravomoćnosti u sporovima male vrijednosti do 50.000 kuna na trgovačkim sudovima.

Hrvatska gospodarska komora (HGK) novo rješenje iz nacrta Zakona o parničnom postupku brani zbog vjerovnika, ali je zabrinuta za dužnike, i to zbog njihova čestog uspjeha u žalbenom postupku. Ocjene odvjetnika i sudaca su negativne iako se pravo na žalbu često zlorabi kako bi se dobilo na vremenu. HOK i HUP se, podsjetimo, tome protive upozoravajući na negativne učinke. Za razliku od njih, HGK je svoje stajalište formirala prema kriteriju da su članice i dužnici i vjerovnici.

Navode da "HGK kao krovno udruženje svih gospodarskih subjekata, malih i velikih, dužnika i vjerovnika, ne može imati jedinstveno stajalište". Predloženo rješenje, tvrde, imalo bi dvojak učinak na gospodarske subjekte. Svjesni su, navode, da je problem nelikvidnosti jedan od gorućih problema gospodarstva, a i činjenice da se, zbog velike opterećenosti Visokog trgovačkog suda i dugih žalbenih postupka, dugovi ne mogu naplatiti u razumnom roku.

Stoga bi, kažu, takva zakonska odredba pomogla ublažavanju problema opće nelikvidnosti, a išla bi u korist gospodarskih subjekata koji su u ulozi vjerovnika. Ipak, za slučajeve kad su tvrtke u ulozi dužnika Komora upozorava na to da je određen "prilično visok iznos za spor male vrijednosti, u koje ulaze većina sporova pred trgovačkim sudom". "Kako se u žalbenim postupcima preinačuju brojne presude, vidimo potencijalan problem otvaranja novih sporova i vraćanja ovršenih sredstava", upozoravaju iz HGK-a.  

Komentirajte prvi

New Report

Close