HGK otvara nova predstavništva u Kini, Srbiji, Bosni i Hercegovini, Turskoj…

Autor: Poslovni.hr/Hina , 19. siječanj 2017. u 12:36
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Od predstavništava za koje je HGK zatražila suglasnost, ove godine bi se trebala otvoriti predstavništva u Beogradu i Sarajevu.

Vlada je na sjednici u četvrtak Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK) dala suglasnost za osnivanje predstavništava u Kini, Srbiji, Bosni i Hercegovini, Turskoj, Njemačkoj, Italiji i Austriji.

Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva i obrta Martina Dalić pojasnila je kako je HGK suglasnost za otvaranje tih predstavništava zatražila temeljem iskazanog interesa svojih članica, a u cilju intenziviranja bilateralne gospodarske suradnje Hrvatske i zemalja u kojima se predstavništva otvaraju.  

Dalić je istaknula kako je HGK Vladu izvijestila i da je troškove za otvaranje predstavništava osigurala u svom financijskom planu, kao i da imaju u planu iskoristiti mogućnost suradnje s Ministarstvom vanjskih poslova u smislu zajedničkih korištenja prostora.

Od predstavništava za koje je HGK zatražila suglasnost, ove godine bi se trebala otvoriti predstavništva u Beogradu i Sarajevu.

Novosti u sustavu koncesija

U redovnu saborsku proceduru Vlada je uputila prijedlog Zakona o koncesijama, kojim se, prema riječima ministra financija Zdravka Marića, u hrvatsko zakonodavstvo implementiraju europske direktive, ali i propisuje uravnotežen i fleksibilan pravni okvir za davanje koncesija koji će osigurati učinkovit i transparentan pristup tržištu svim gospodarskim subjektima te učinkovita pravna zaštita.

Jedna od velikih promjena u sustavu koncesija koju predviđa ovaj zakonski prijedlog, istaknuo je Marić, uvođenje je strateških interesa Republike Hrvatske u području koncesija.

Kao strateški interes pritom su prepoznate koncesije za izgradnju i upravljanje autocestama, željezničkim prugama, prijenos i distribuciju električne energije, izgradnju i upravljanje infrastrukturom za prijenos nafte i plina.

Za takve koncesije, kazao je Marić, predviđa se donošenje posebnih zakona, kao i mogućnost da Sabor proglasi i dodatne koncesije kao one od strateškog interesa.

Utvrđeni prijedlozi urbanističkih planova za uređenje Sljemena

Po prvi put, temeljem Zakona o prostornom uređenju, Vlada je utvrdila i prijedloge urbanističkih planova uređenja državnog značaja za dva projekta uređenja skijaško-turističkog kompleksa na Sljemenu, a koji, uz ostalo, predviđaju izgradnju nove žičare, heliodroma za hitne intervencije, rekonstrukciju TV tornja, dopunu ponude 'Tomislavca', ali i gradnju montažnog adrenalinskog parka.

Riječ je o prijedlozima urbanističkih planova uređenja (UPU) „Vršna zona“ i „Skijaški kompleks“, koji će Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja poslati u javnu raspravu. Dok traje javna rasprava o planovima uređenja, provest će se i postupci javne rasprave o studijama utjecaja tih planova na okoliš, kazao je resorni ministar Lovro Kuščević.

Prijedlog UPU „Vršna zona“ obuhvaća planirani smještaj gornje stanice žičare iz smjera Zagreba, rekonstrukciju Vidikovca u sklopu gornje stanice skijaške žičare Panjevina te sportske sadržaje. Predviđa i rekonstrukciju i turističku valorizaciju TV tornja te dopunu ponude Tomislavovog doma sportsko-rekreacijskim sadržajima.

Ovim planom uređenja obuhvaćena je površina od 14,57 hektara, što je 0,081 posto površine Parka prirode Medvednica.

Prijedlog urbanističkog plana uređenja „Skijaškog kompleksa“ Medvednica, pak, predviđa rekonstrukciju i gradnja nove infrastrukture, odnosno skijaških žičara i staza te novog akumulacijskog jezera, kao i dopuna sustava zasnježenja, sportskih i turističkih sadržaja, potrebnih površina za očekivani broj posjetitelja te smještaj helidroma za hitne intervencije na skijalištu.

Posebno je razmotrena mogućnost cjelogodišnjih sportsko-rekreacijskih aktivnosti planiranom izgradnjom montažno-demontažnih konstrukcija za adrenalinske parkove i stazu za ljetno sanjkanje na površini skijaških staza, koje će se postavljati izvan skijaške sezone.

Ovaj plan uređenja obuhvaća površinu od 104,3 hektara, odnosno 0,58 posto Parka prirode Medvednica.

Komentirajte prvi

New Report

Close