HGK: Izvjesno je da će FED odgoditi podizanje kamata

Autor: Ana Blašković , 21. kolovoz 2015. u 13:53
Pod globalnim pritiscima je i Hrvatska, Fotolia

Odluka o višoj cijeni novca u SAD-u bi se mogla prolongirati barem do prosinca.

Hrvatska gospodarska komora (HGK) procijenila je u svom komentaru da će američki FED odgoditi povećanje kamatnih stopa barem do prosinca ili čak početka iduće godine na temelju objave bilješki sa sjednice s ocjenom gospodarske situacije.

U bilješkama se rast američkog gospodarstva procjenjuje umjerenim, a stanje na tržištu rada poboljšanim. Rast osobne potrošnje napreduje umjerenim tempom pokazujući stalno poboljšanje, uz nezadovoljavajući pomak u investicijama poslovnog sektora i neto izvozu te srpanjsku inflaciju od 0,1 posto značajno ispod ciljane razine monetarne politike. FED procjenjuje da stanje još nije dovoljno zrelo za podizanje kamatnih stopa s ocjenom da je potreban dodatan napredak na tržištu rada i po pitanju inflacije.

Osim toga, sastanak je održan prije odluke kineske središnje banke o iznenadnim devalvacijama kineskog juana prema dolaru, “što svakako može utjecati na odluke FED-a o podizanju kamatnih stopa”. Iz HGK primjećuju da će jak dolar biti uteg američkim izvoznicima i rastu tamošnjeg gospodarstva, dok će jeftinija kineska roba zaoštriti deflacijske pritiske u SAD-u i globalno. “Pod takvim globalnim utjecajem povećanih deflatornih rizika i slabijeg rasta bit će i Hrvatska”, kaže HGK.

Također, Odjel Ekonomskih istraživanja Hypo banke smatra da su bilješke smanjile vjerojatnost podizanja kamata u rujnu na oko 30 posto. U smjeru tih očekivanja idu i posljednji podaci o padu cijena nafte na najnižu razinu u posljednjih šest i pol godina.

Komentirajte prvi

New Report

Close