Herbos u stečaju: Na cesti završilo još 30 radnika, ostalo ih 44

Autor: Agencija VLM , 10. rujan 2013. u 20:45
. Photo: Nikola Cutuk/PIXSELL

Želimo povratak dijela zaposlenika, ali poučeni iskustvima smo skeptični, poručuje sindikat.

Novi udarac nezavidnoj socijalnoj slici Siska desio se početkom ovoga mjeseca, kada stečajni upravitelj Herbosa u stečaju, Branko Petanjek, nije produžio ugovor o radu za 30 radnika.

Posljednjeg dana kolovoza sazvao je preostale zaposlene, njih 74, i obavijestio ih kako je promet tvrtke sve manji, te kako se ne može osigurati dovoljno novca za isplatu plaća.

Sindikat bez utjecaja

Budući da je tvrtka od 2011. godine u stečaju i ne može poslovati s gubicima, smanjenje broja zaposlenih bio je jedini izlaz. Stečajni upravitelj Branko Petanjek je već nakon otvaranja stečaja upozorio kako će bez strateškog partnera i novih ulaganja tvrtka vrlo teško opstati.

Budući da je vezana uz poljoprivredne radove, proizvodnja sredstava za zaštitu bilja u Herbosu je i inače bila sezonska i trajala je od jeseni do proljeća, dok su se ljeti obavljaju drugi radovi. Tako su i ovog ljeta zaposleni radili na remontima i održavanju tvorničkog kruga.

– Treba napomenuti da je i u postojećim uvjetima rada, uključujući i ovogodišnje razdoblje, financijski učinak Herbosa bio pozitivan. Budući da uskoro počinje sezona proizvodnje, stečajni je upravitelj najavio kako će, prema potrebi, dio zaposlenih s kojima je raskinut ugovor o radu, biti ponovno pozvan. Mi se nadamo i želimo da se naši kolege vrate u tvornicu, ali smo, s obzirom na dosadašnje iskustvo, pomalo skeptični. Budući da je tvrtka u stečaju, sindikat više nema funkciju pregovaranja, pa ne možemo utjecati na kadrovsku politiku – kaže glavni povjerenik sindikalne podružnice EKN-a, Ilija Radojčić.

U stečaju bez gubitaka

S ukupno 87 zaposlenih, Herbos je prošle godine poslovao pozitivno. Ostvaren je prihod od 45,3 milijuna kuna, rashod od 44,6 milijuna, a nakon oporezivanja dobit je iznosila 775.000 kuna.
Prije stečaja, tvrtka je sa 153 zaposlena ostvarivala gubitke, koji su 2008. godine iznosili 12,2, a 2009. godine čak 99,1 milijuna kuna.

Komentirajte prvi

New Report

Close