HEP za 60 mil. kuna nabavlja 578 osobnih automobila

Autor: Marija Crnjak , 22. srpanj 2014. u 22:01
HEP grupa ima 3640 vozila/Tomislav MILETIĆ/PIXSELL

Snizit će troškove voznog parka sa 90 na 60 mil. kn, a ulaganje će vratiti za 3-4 godine.

Hrvatska elektroprivreda (HEP) pokrenula je postupak nabave 578 osobnih vozila procijenjenih na 59,4 milijuna kuna.

Riječ je o realizaciji plana optimizacije voznog parka HEP grupe, kaže član Uprave HEP-a Ivan Matasić. Automobile će kupiti, objašnjava, jer bi leasing bila skuplja varijanta.Nabavlja se šest automobila više srednje klase, namijenjenih upravi, 18 automobila srednje klase i 59 niže srednje klase, koji su namijenjeni direktorima društava HEP grupe. Najviše je automobila niže srednje klase, njih 127, te niske klase – 368, koji će biti na raspolaganju rukovoditeljima, korisnicima iz zajedničkih funkcija na svim razinama te za duža službena putovanja.

 

Matasić

Automobili se ne nabavljaju zbog luksuza već iz potrebe, leasing je skuplji

Automobili se ne nabavljaju zbog luksuza već iz potrebe, tvrdi Matasić iznoseći i podatke kako će se troškovi voznog parka smanjiti minimalno za 30 milijuna kuna godišnje, odnosno sa sadašnjih oko 90 milijuna kuna na oko 60 milijuna kuna.To znači da bi se investicija HEP-u vratila za tri-četiri godine. Iz HEP-a ističu i kako za tu nabavu tvrtka ne diže kredit već će to financirati iz vlastitih sredstava.HEP grupa ima 3640 vozila, planom optimizacije obuhvaćeno je 2887 vozila, a preostala 753 teretna i specijalna vozila te radni strojevi bit će predmet dodatnih analiza. Realizacijom plana broj automobila smanjili bi za 25 posto, na 2227.

Procjenjuju da će prodajom vozila, koja će biti zamijenjena (oko 1560 vozila) te vozila koja predstavljaju razliku do optimalnog broja, ostvariti prihod od oko osam milijuna kuna.Glavni kriterij za zamjenu svakog pojedinog vozila je niži trošak po prijeđenom kilometru od postojećeg, što znači i niže troškove upotrebe i održavanja vozila. Dodatni je kriterij starost vozila veća od 12 godina u osobnom i veća od 17 godina u teretnom programu.U HEP-u već traje nadmetanje za 20 električnih vozila te 973 osobna i teretna vozila, a procijenjena vrijednost tih nabava je oko 174,7 milijuna kuna. 

Komentirajte prvi

New Report

Close