HEP-u važna referenca, Ljubljani ušteda

Autor: Darko Bičak , 21. svibanj 2015. u 22:00
P. Bujas (HEP Trgovina Ljubljana) i gradonačelnik Z. Janković

Ovo je još jedan veliki korak u ostvarenju našeg cilja, a to je biti lider na regionalnom energetskom tržištu, istaknuo je Saša Dujmović, član Uprave HEP-a.

Hrvatska elektroprivreda (HEP) napravila je veliki iskorak u regiji potpisivanjem ugovora vrijednog 12 milijuna eura za isporuku električne energije Gradu Ljubljani.

HEP je bio najpovoljniji ponuđač na natječaju kojim se tražilo 270 gigavatsati (GWh) struje u iduće tri godine, a glavni konkurent mu je bio Petrol. Ugovor su u slovenskoj prijestolnici potpisali ljubljanski gradonačelnik Zoran Janković i Pavao Bujas, direktor HEP-ove tvrtke kćeri u Sloveniji HEP Trgovina Ljubljana. Saša Dujmović, član Uprave HEP-a, istaknuo je da je riječ  o strateškom projektu izlaska hrvatskog operatera na regionalna tržišta. "Ovaj ugovor za nas je od posebne važnosti jer smo i u regiji dokazali svoju konkurentnost. Naša je snaga vlastita proizvodnja, ali i stoljetno iskustvo u distribuciji i opskrbi električnom energijom. Ovo je još jedan veliki korak u ostvarenju našeg cilja, a to je biti lider na regionalnom energetskom tržištu", kazao je Dujmović.

 

5posto

slovenskog tržišta el. energije drži HEP

Dodao je da je njihova ponuda mogla biti najpovoljnija jer HEP ima velike kapacitete obnovljivih izvora energije, uglavnom u hidropotencijalu, što im omogućuje veću fleksibilnost u ponudi. Janković je istaknuo da je jako zadovoljan postignutom cijenom struje, što će omogućiti Gradu Ljubljani da uštedi veliki novac. "Posljednjih smo godina raspisali velik broj javnih natječaja za nabavu gotovo svega, od energije do namještaja i tehnike. To se pokazalo jako ekonomičnim. Činjenica da je na ovom natječaju pobijedio HEP pokazuje da je Ljubljana otvoreni grad i da nemamo predrasuda. Ovaj ugovor bit će i velika stvar za HEP jer je dobio kvalitetan posao sa sigurnim plaćanjem, ali i značajnu referencu za buduće natječaje", rekao je Janković.

Dodao je da ne očekuje negativne reakcije slovenske javnosti zbog ulaska HEP-a u Ljubljanu, a to temelji i na činjenici da su svi konkurenti čestitali hrvatskom operateru na pobjedi i mogućnosti da ponudi tako nisku cijenu. HEP u Sloveniji radi već tri godine, dosad je pod ugovorom imao 12 potrošača, uglavnom manjih. Najznačajniji dosadašnji ugovor ondje je bio onaj iz veljače sa Slovenskim operaterom distribucijske elektroenergetske mreže (SODO) za pokriće gubitaka i zajamčenu opskrbu za razdoblje od 2016. do 2017. Dujmić procjenjuje da sad HEP drži oko pet posto slovenskog tržišta električne energije. 

Komentirajte prvi

New Report

Close