HEP u investicijskom ciklusu vrijednom 3,6 milijardi kuna

Autor: Mislav Šimatović , 23. studeni 2014. u 22:00
PD

Realizacijom petogodišnjeg investicijskog plana, HEP postaje najveći investitor u zelenu energiju u Hrvatskoj.

Hrvatska elektroprivreda namjerava u rekonstrukciju, dogradnju i revitalizaciju postojećih hidroelektrana u narednih pet godina investirati 2,1 milijardu kuna. Ako se tome pridodaju ovogodišnje investicije u hidroelektranu Zakučac i nekoliko manjih postrojenja, ukupan HEP-ov investicijski plan do 2019. vrijedan je 3,6 milijardi kuna, čime HEP postaje najveći zeleni investitor u Hrvatskoj.

Iako primarni cilj revitalizacija hidroelektrana nije povećanje snage i proizvodnje, naglašavaju u HEP-u, ono se, u skladu s prethodnim studijskim istraživanjima, ostvaruje svugdje gdje je to moguće. Ukupno se u tom smislu, kao rezultat ulaganja u  postojeće hidroelektrane očekuje ostvariti dodatnih 111 do 124 megavata nove snage. Za ilustraciju, jedna hidroelektrana te snage bila bi šesta po veličini među 26 postojećih HEP-ovih hidroelektrana. Očekivano povećanje godišnje proizvodnje iznosi oko 300 milijuna kilovatsati, što odgovara otprilike dvije trećine proizvodnje svih vjetroelektrana u Hrvatskoj u 2013. godini. Polovica povećanja snage ostvarit će se samo na onoj najvećoj – HE Zakučac. Tamo se zamjenom turbinskih rotora povećava stupanj iskorištenja i povećava  snaga agregata za ukupno 52 MW, što je usporedbe radi više od snage HE Lešće. Vrijednost investicije u rekonstrukciju Zakučca je čak milijardu kuna, a do sada je obavljeno više od polovice posla. Planirani završetak radova je 2016. godine.

Velik se projekt odvija i u hidroelektrani Dubrovnik. Tamo je, nakon obnove agregata B,  pripremljena i obnova agregata A. Radovi će početi sljedeće godine, a završiti do 2017. Ukupne troškove revitalizacije Dubrovnika, u HEP Proizvodnji  procjenjuju na 320 milijuna kuna. I ovdje će se ostvariti povećanje snage, oko 20 MW, te proizvodnje od oko 100 GWh godišnje. U HEP-u kažu da su na visokom stupnju pripreme revitalizacije još nekoliko hidroelektrana, od kojih, zbog veličine i troška investicije treba izdvojiti hidroelektrane Varaždin, za koju se troškovi procjenjuju na 370 milijuna kuna i Senj, s iznosom od oko 290 milijuna kuna. U ovom će se ciklusu revitalizirati još i hidroelektrane Čakovec, Vinodol, Rijeka i Gojak. Za sada se još ne zna kad će točno početi revitalizacija HE Orlovac, jer nisu završeni studijski radovi, ali prve procjene kažu da će investicijski troškovi na toj hidroelektrani iznositi 510 milijuna kuna.

Komentirajte prvi

New Report

Close