HEP potpisao gradnju elektrane na biomasu s Đurom Đakovićem, koji priželjkuje i vjetroelektrane

Autor: Poslovni dnevnik , 16. travanj 2015. u 22:00
Perica Jukić (HEP) i Tomislav Mazal (Đ. Đaković Holding)/N. Čutuk/PIXSELL

Kogeneracijska elektrana na šumsku biomasu BE-TO Sisak vrijedna je 18,95 mil. eura.

Sisak Hrvatska elektroprivreda s predstavnicima konzorcija izvođača radova, u kojem su Đuro Đaković Holding i nizozemski HOST, potpisala je ugovor o gradnji kogeneracijske elektrane na šumsku biomasu BE-TO Sisak, vrijednosti 18,95 mil.a eura.

Gradnja će početi u jesen, a završiti u prvoj polovici 2017. S istim je konzorcijem HEP prošloga tjedna potpisao ugovor o gradnji kogeneracijske elektrane na biomasu BE-TO Osijek od 16,25 milijuna eura. Kao energent nova će elektrana koristiti drvnu sječku, a moguće je i sklapanje ugovora s privatnim kooperantima. Nužne su nam slične investicije, istaknuo je predsjednik Uprave Đuro Đaković Holdinga Tomislav Mazal, poručujući da je ta tvrtka spremna za slične projekte.

Izrazio je i spremnost za sudjelovanju u projektu gradnje vjetroelektrana. "Činjenica je da HEP još nema vjetroelektrane u svom vlasništvu, ali je više projekata u pripremi. Na temelju iskazanog interesa, a zaprimili smo ih 104, HEP će do kraja godine donijeti investicijske odluke za više projekata obnovljivih izvora energije", najavio je predsjednik Uprave HEP-a Perica Jukić, dodajući da su spremni ući i u suvlasništvo izgrađenih kapaciteta, ali uz uvjet da imaju više od 50% vlasništva.

Komentirajte prvi

New Report

Close