‘HEP postaje svjetski investiciono prisutna kompanija’

Autor: Poslovni.hr/Hina , 03. studeni 2012. u 09:32
Radimir Čačić (PXL)

Čačić smatra da je toliki interes snažna poruka koja pokazuje da novca na tržištu uvijek ima, ako država ima kvalitetne projekte.

Prvi potpredsjednik vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić ocijenio je jučer u Dnevniku 3 HTV-a kako Hrvatska Elektroprivreda (HEP) plasiranjem na svjetskom tržištu obveznice vrijedne 500 milijuna američkih dolara postaje svjetski investiciono prisutna kompanija.

Napomenuo je kako je to prva transakcija jedne državne tvrtke na svjetskim tržištima. "Tako veliki interes je gotovo nezapamćen, a posebno je zanimljiv s obzirom na činjenicu da je rejting HEP-a smanjen", kazao je Čačić, ustvrdivši da je HEP mogao dobiti 2,7 milijardi dolara da je tražio. Dodao je da je kod tog izdanja bilo prisutno preko 200 najvećih svjetskih investitora, a da su među prvih 10 bile samo najuglednije banke i fondovi, što znači da će svako ulaganje HEP-a biti po svjetskim pravilima.

Čačić smatra da je toliki interes izuzetno snažna poruka koja pokazuje da novca na tržištu uvijek ima, i to u ogromnim iznosima, ako država ima kvalitetne projekte. Strani investitori gledaju budućnost i financiraju projekte u koje vjeruju, kazao je Čačić, napomenuvši da u toj transakciji niji bilo državnog jamstva.Za cjenovne uvjete izdanja, koje je HEP odredio u iznosu od 500 milijuna s kuponom od šest posto, prinosom od šest posto, cijenom izdanja 100 posto te dospijećem 2017., Čačić je rekao da u posljednjih pet godina, otkad je počela kriza, hrvatska država nije postigla takvu cijenu.

Posebno važnim ocijenio je povjerenje, ne samo u HEP, nego i u hrvatsku državu. "To je pokazatelj da i hrvatska država, jer je HEP državna kompanija, uživa izuzetan ugled", zaključio je. Oko polovice izdanja, kazao je, ići će na plaćanje nepovoljnih kreditnih linija, a drugi dio u investicije.

Komentari (5)
Pogledajte sve

Ovo što govori cijenjeni ministar je obična bljuvotina, priče za malu djecu…pa naravno du svi navalili na obveznice kad su stavili 6.5% kamate, što nisu stavili 5% pa da vidimo tko bi onda navalio i tko bi onda pokazao “povjerenje, ne samo u HEP, nego i u hrvatsku državu. “To je pokazatelj da i hrvatska država, jer je HEP državna kompanija, uživa izuzetan ugled””

Ovo je još jedan spin tipičan za starog lisca koji je “zanat” pekao još ’80-ih po Izraelu, no čudim se portalu kao što je poslovni.hr koji pretendira biti ozbiljan portal za ozbiljnu “publiku” da prenosi ovakve “žute” vijesti. Ako nastavite ovako od poslovnog postat će te polovni.

Kao prvo jako me veseli što je HEP angažirao PR agenciju pa će mi lakše objasniti neke svoje pametne poteze.

Nadam se da su u PR angažirali nekog koji stvarno razumije što je HRVATSKA potpisala i što su to EU fondovi.

Pa evo, mogu odmah početi raditi.

1. Ako je bio tako veliki interes zašto niste ponudili nižu kamatu, kad ste tako popularni zašto to ne iskoristiti

2. Kamata, po meni je loša, ali još gora stvar je ta što ste se zadužili u dolarima.
– ako ulazimo u EU i pretpostavljam da je valuta Euro, zbog čega ulazimo u nešto što može biti pogubno zbog tečajnih razloga

3. Ako ste uzeli kredit da zatvorite neke kredite čija je kamata bila nepovoljnija, onda je to u redu, ali ako je zbog investicija za povećanje energetske učinkovitosti i zaštite okoliša, onda niste normalni

4. Navala Vam je bila tako velika jer ste sve to mogli dobiti iz EU fondova

Pri tome su sredstva koji dobivate za povećanje energetske učinkovitosti i zaštite okoliša bespovratna, odnosno kamata Vam je vrlo povoljna (vidi HBOR I EBRD)

Znači svi ti ulagači mogu lijepo pobrati lovu još iz EU fondova, kada već HEP neće.

Ja bi molio PR da prvo objasni Vladi i HEP-u EU fondove, a kada se usklade molio bi odgovor.

E da PR, pripremi se za PLOMIN C.

Gosp. Bandić i Vi si nabavite jednog PR, trebati će Vam.

lp[emo_zloban]


Imam pitanje. Pošto je velika svjetska kompanija posudila novce uz kamatu koja je veća nego naše banke daju na štednju u kunama…..

Kako je LADISLAV bio dobar pa potopio (napunio) naša hidroakumulacije, da li to znači da ubrzo možemo očekivati pojeftinjenje struje od 35 %, a toplinske energije za 50 %.

Ili to što sada ima vode (nema suše) ne igra više u cijeni istih?
Nulta tolerancija za profit HEP-a temeljen na pljački građana.

Kupite si konja ili mazgu bez grijanih sjedala, krajnje ekološko.

Da mi ne bi gradili TE u Tuzli za te novce.

[emo_zloban]

btw. Agrokor se zadužio na preko 9,5%…

Može mi neko od Vlade objasniti kako ste uspjeli Južni tok.

Za to nije bilo interesa investitora, ili bar Rusa.

Katastrofa.

Onda sad bar iskoristite zainteresiranost USA da vrati ravnotežu na Balkanu.
Odmah početi graditi LNG terminal s Katrom i Turskom, a i Japan bi mogao biti zainteresiran za jedan drugi turistički projekt na tome području.

Ovo me sve više počelo deprimirati, da jednu stvar ne možemo napraviti kako spada.

Čekamo investitore, pazite bolje da ne ostanete bez EU.

[emo_vrtimise][emo_vrtimise][emo_vrtimise]

New Report

Close