HEP, Pošta, Narodne Novine, HŽ…dobiti će nove direktore bez natječaja

Autor: Poslovni.hr , 26. studeni 2016. u 13:03
Foto: Grgur Zucko/PIXSELL

Hrvatskim šumama prvo će se imenovati novi članovi NO-a, u Imunološkom i uprava i NO kao i u Narodnim novinama.

U iduća tri tjedna Vlada će provesti prve smjene, odnosno imenovanja novih uprava i nadzornih odbora u tvrtkama od strateškog značenja čijim su vodstvima istekli mandati (12 poduzeća) ili su, u slučaju NO-a (22), dani na raspolaganje. Prve su na redu uprave i/ili nadzorni odbori Hrvatskih šuma, HEP-a, Imunološkog zavoda, Narodnih novina, Hrvatske pošte, Odašiljača i veza, HŽ Infrastrukture, doznaje Večernji list od izvora iz Vlade.

Privremeni šefovi

U Hrvatskim šumama prvo će se imenovati novi članovi NO-a, u Imunološkom i uprava i NO kao i u Narodnim novinama itd. Izvor iz Vlade tvrdi da još nisu poznata imena novih direktora i nadzornika državnih tvrtki i poduzeća, a birat će se tako da će se resorni ministri usuglasiti s Goranom Marićem, ministrom državne imovine, a potom će Marićevo ministarstvo Vladi poslati po dva ili tri kandidata za svaku funkciju. O novim “privremenim” direktorima neće odlučivati Povjerenstvo za upravljanje strateškim trgovačkim društvima, nego – Vlada. Uprave i članovi NO-a postavljaju se na najdulje šest mjeseci, a u tom periodu provest će se natječaji na kojima će najvjerojatnije ponovno proći ti isti direktori.

Tako je nakon sjednice Vlade prekjučer priznao resorni ministar Goran Marić. Premda Vlada od natječaja radi farsu, a oporbeni SDP optužuje i da krši zakon, u Ministarstvu državne imovine nastoje predlaganjem više kandidata za jednu funkciju stvoriti dojam da se bira između više “stručnih kadrova”. Na Vladinu su odluku odmah reagirali iz SDP-a, prozivkama da je Vlada donijela protuzakonitu uredbu. Podsjećaju da Zakon o upravljanju i raspolaganju državnom imovinom propisuje da se članovi uprava strateških tvrtki biraju putem javnog natječaja ili posredstvom specijaliziranih agencija, tzv. head huntera, koje se također biraju na javnom natječaju.

Cijeli članak pročitajte ovdje.

Komentirajte prvi

New Report

Close