HEP osnovao novu tvrtku ‘HEP Elektra’ koja već ima dva milijuna korisnika

Autor: Darko Bičak , 09. studeni 2016. u 12:43
Foto: Grgur Zucko/PIXSELL

Na čelu nove tvrtke će biti Zvonko Stadnik, dugogodišnji zaposlenik HEP-ODS-a koji se zadnjih godina bavio procesom razdvajanja ovih dviju djelatnosti.

Hrvatska elektroprivreda (HEP) je danas pokrenula novu tvrtku, HEP Elektra, koja će biti zadužena za opskrbu strujom po javnoj usluzi, odnosno za one kupce koji nisu odabrali svojeg opskrbljivača električnom energijom te one koji su zbog mogućeg problema privatnog opskrbljivača vraćeni u sustav javne usluge opskrbe električnom energijom.

HEP Elektru treba razlikovati od HEP Opskrbe koja je HEP-ova tvrtka za komercijalnu prodaju struje po tržišnim uvjetima (pod uvjetima kako to rade RWE, GEN-I i svi ostali), dok su HEP Elektrini uvjeti definirani zakonom i pravilnicima.

Uslugu javnog servisa je do sad pružala tvrtka HEP Operator distributivnog sustava (ODS) koja je imala dvojaku ulogu – pružanja mrežne djelatnosti, a što joj je i primarna ulogu, te pružanje javne usluge opskrbom električnom energijom. Prema zakonskoj obvezi ove dvije djelatnosti su morale biti razdvojene do 31. prosinca 2016. te je i ova odluka na tragu zakonske regulative.

Od više od 7000 zaposlenih u sadašnjem HEP-ODS-u, u novu tvrtku će prijeći njih 300-injak, a nakon jednogodišnje prilagodbe HEP Elektra bi trebala zapošljavati 200 ljudi. U Hrvatskoj je javna usluga opskrbe električnom energijom važna jer većina kućanstava, njih čak 89 posto, nije odabralo svojeg opskrbljivača pa su po sili zakona ušli u javnu opskrbu. To je brojka od skoro dva milijuna obračunskih mjesta. S druge strane, poduzetnici su bili puno agilniji te u tom segmentu HEP Elektra drži svega sedam posto tržišta.

Na čelu nove tvrtke će biti Zvonko Stadnik, dugogodišnji zaposlenik HEP-ODS-a koji se zadnjih godina bavio procesom razdvajanja ovih dviju djelatnosti.  

Komentari (1)
Pogledajte sve

Baš lijepo!

New Report

Close