HEP izračunao Milanoviću: Plati li 560.000 kn za nove žarulje, uštedjet će 164.000 kn godišnje

Autor: Josipa Ban /VLM , 03. siječanj 2013. u 22:01
Štedne žarulje brzo bi se isplatile

Investicija u štedne žarulje u zgradama Vlade i Sabora vratila bi se za 3,4 godine, izračunao je HEP ESCO.

Hrvatska elektroprivreda (HEP) izračunala je koliko će stajati zamjena starih žarulja ekološkima u zgradama Vlade i Sabora.

Zadatak je to koji je premijer Zoran Milanović još 31. listopada dao Mihaelu Zmajloviću, ministru zaštite okoliša i prirode. Rok je bio sljedeća sjednica Vlade, 8. studenoga. Kako, međutim, o tome više nije bilo riječi, upitali smo HEP ESCO, kojem je zadaća povjerena, što je pokazao njihov izračun, izrađen sa zakašnjenjem.  Prema preliminarnom proračunu energetskih ušteda, u zgradama Sabora i Vlade na električnu energiju godišnje se troši 275 tisuća kuna, odnosno 250.000 kWh. Zamjenom 2400 starih žarulja novima, energetski učinkovitijima, trošak energije smanjio bi se za 164 tisuće kuna godišnje, odnosno za 147.000 kWh, stoji u izvješću HEP ESCO-a. Smanjila bi se i emisija ugljičnog dioksida, i to za 78 tona godišnje. No, da bi se tolike uštede i postigle, Vlada bi morala investirati 560 tisuća kuna, što bi se pak vratilo za 3,4 godine. Ostaje vidjeti hoće li se Vlada odlučiti na takvu investiciju.

HEP ESCO napravio je i proračun ušteda zamjene starih žarulja ekološkima za gradove i općine te kućanstva. Tako u gradovima i općinama ukupna godišnja potrošnja električne energije za javnu rasvjetu iznosi približno 272 GWh. Trošak zamjene starih svjetiljaka, za koje se procjenjuje da ih je 80 posto, učinkovitima (LED), bio bi 870 milijuna kuna. Osim smanjenja emisije ugljičnog dioksida za 18 tisuća tona godišnje, zamjena bi donijela uštedu od 75,6 milijuna kuna. Procjenjuje se da bi se investicija vratila za 11 godina. U kućanstvima pak ukupna potrošnja električne energije za rasvjetu iznosi oko 1,125 TWh, pod pretpostavkom da 1,5 milijuna hrvatskih kućanstava u prosjeku koristi deset žarulja sa žarnom niti snage 75 W. Zamjenom tih svjetiljaka LED svjetiljkama uštedjelo bi se 945 GWh električne energije. Trošak zamjene iznosio bi 1,5 milijardi kuna, a investicija bi se vratila već nakon godinu i pol.

Komentari (11)
Pogledajte sve

a kako bi bilo da mu izračunaju ako oni ne bi krali, koliko bi tada uštedio, ili nemaju tako dobrog matematičara


baš tako Turion , reklamira se stalno trajnost štednih žarulja.. meni traju kraće nego ove klasične.. a cijena im je tolika da se ne uspiju ni isplatiti… neznam kakva iskustva imaju drugi, ja sam stavio također sve štedne žarulje po kući i vjerovatno je potrošnja puno manja ali trajnost žarulja je nikakva…

glupost, ne znam kakve vi to žarulje koristite ali meni do sada je ‘izgorila’ jedna jedina žarulja i to vjerojatno zato što je cijela lampa pala i nakon toga više nije radila – iako nije bilo nekog vidljivog oštećenja.

a to ukljućuje i dvije OSRAM-ove žarulje koje su kupljene još 1996. i koje nikako da izgore pa da ih zamijenim sa novijima koje ne trepnu prilikom paljenja.

nije stvar u uštedi nego u proviziji, kako vam nije jasno!?

investirati 560000 kn?? pa kakve su to zarulje da jedna dodje 233 kn (560000/2400).
na e-bayu jedna LED zarulja dodje cca 50kn. nek sa njega naruce ako zele ustedu.

New Report

Close