HEP će u obnovu starih hidroelektrana ‘upucati’ pet milijardi kn

Autor: Suzana Varošanec , 15. listopad 2012. u 22:00
Svake godine zamijenit će se jedan agregat u Zakučcu, a završetak je planiran tek za 2015. godinu/PXL

Hrvatska elektroprivreda krenula je u modernizaciju i povećanje HE Zakučac, što je ulaganje od milijardu kuna.

Prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić i Zlatko Koračević, predsjednik Uprave HEP-a, u ponedjeljak su posjetili HE Zakučac gdje se izvode radovi na trenutačno najvećoj HEP-ovoj investiciji u proizvodnom segmentu.

Projekt modernizacije i povećanja kapaciteta najveće elektrane u hrvatskom energetskom sustavu vrijedan je milijardu kuna, a u njemu sudjeluje 21 tvrtka, među kojima su Končar – Elektroindustrija i konzorcij Voith-Litostroj. "HE Zakučac je najveći hrvatski proizvodni energetski objekt snage 486 MW, što čini 12 posto proizvodnih kapaciteta HEP-a", pojasnio je Čačić. HEP-ov program revitalizacije i modernizacije nekoliko postojećih hidroelektrana stoji ukupno oko pet milijardi kuna, tvrdi Koračević. Osim ove godine započete revitalizacije HE Zakučac to uključuje i projekt revitalizacije HE Dubrovnik 1, koji je u tijeku (250 milijuna kuna), te HE Senj koja se priprema kao i protočnu HE Varaždin na Dravi, koja će u "obnovu" krenuti 2014. godine.

Program se naslanja na energetsku strategiju koja nalaže da se koriste postojeće lokacije te njihovo poboljšanje i automatizacija. "To je primjer kako se na isplativim projektima mogu angažirati hrvatska oprema i pamet", kaže Čačić. Završetak modernizacije elektrane očekuje se u 2015., u pripremne radove do kraja godine HEP će uložiti 400 milijuna kuna te sinkronizirati prvi novi agregat na mrežu, a svake godine planira izmjenu po jednog agregata uz rad ostala tri.

Road show

Nadaju se velikom interesu

Idućeg tjedna HEP, tvrdi Zlatko Koračević, kreće iz Njemačke na svoj "road show". Investitorima će se ponuditi obveznice u vrijednosti od 300 do najviše 500 milijuna eura obveznica. Road show će uključivati više europskih zemalja te, kako sada stoje stvari, očekuje se velik interes investitora. "HEP-ov rejting bio bi bolji da prošle godine nije izvučena dobit u iznosu od 1,2 milijarde kuna", kazao je Koračević.

Komentirajte prvi

New Report

Close