Hedonistički doživljaj Pelješca i Korčule

Autor: Poslovni.hr , 18. prosinac 2014. u 08:59
Moreška, TZO Orebić

Na Korčuli i Pelješcu otkrijte pregršt povijesnih, kulturnih i prirodnih zanimljivosti…

Poluotok Pelješac drugi po veličini hrvatski poluotok u sebi nosi pregršt povijesnih, kulturnih i prirodnih zanimljivosti.

Na početku ove morske priče nalazi se gradić Ston opasan zidinama dugim 5,5 km. Posjetitelje će oduševiti atrakcija, stonska solana u kojoj se sol i danas proizvodi kao u antičko doba, a tu su i stonske kamenice, istinski užitak za sve ljubitelje školjki. Malostonski zaljev jedno je od rijetkih područja u kojem je opstala europska kamenica, a najukusnija je tijekom ožujka, kad se u ovim krajevima organizira i ˝festa od kamenica˝. Prema zapadu, na strmim obalama pružaju se bogati vinogradi plavca malog i poznati položaji Dingač i Postup koji će oduševiti vaše nepce.

Na sjeverozapadnim padinama poluotoka, razvio se Orebić, grad kapetana i brodovlasnika. Danas se uspomena na velike brodovlasničke obitelji Orebić, Fisković, Zubović, Ljubak, Rusković čuva u privatnim zbirkama, franjevačkom samostanu i Gospi od anđela, zavjetnoj crkvi peljeških pomoraca i u Pomorskom muzeju koje će oduševiti posjetitelje. Nakon Orebića, prema sjeverozapadnom rtu poluotoka, pružaju se Perna, Kučište i Viganj, omiljena odredišta jedriličara na dasci.

Otok tradicije

Otok Korčula  najveći je otok u Dubrovačko-neretvanskoj županiji i drugi najnaseljeniji otok u Hrvatskoj. Obala otoka Korčule je niska i razvedena, a  proteže se u duljini od 182 km, sa 96 uvala  s prekrasnim plažama i 48 okolnih otočića.

To je jedan od najpošumljenijih otoka Jadrana, ovdje raste i brojno samoniklo ljekovito  i aromatično bilje u čijim mirisima možete uživati dok bezbrižno šećete otokom. Na Korčuli je i endemska biljna vrsta Crna orhideja . U Veloj Spili su pronađeni arheološki dokazi o postojanju života na ovom području 20 000 godina prije Krista tako da će i oni istraživačkog duha doći na svoje .

Ribarstvo, vinogradarstvo i maslinarstvo su oduvijek bila glavna zanimanja i način života otočkog stanovništva koja su očuvana i danas . Otok ima i dugu tradiciju brodogradnje  a kamenoklesarstva tradicija vidljiva je  na svakom koraku u izgledu zgrada, ulica i trgova. Danas su sve ove djelatnosti dio turizma, a otok bogatom ponudom  privlači goste iz svih krajeva koji ovdje upoznaju razne tradicije. Korčula je jedini otok s tradicijom viteških igara staroj više od 400 godina. Njihova Moreška, viteški bojevni mačevni ples, najpopularnija je u starom gradu Korčuli  i Kumpanjija , a u gotovo svakom većem mjestu na otoku jedinstveni su plesovi s mačevima koji predstavljaju obrambenu vojsku koja je kroz povijest štitila otok od brojnih napadača.

Manifestacije kojima upoznajete tradiciju otoka

Korčula je otok očuvane kulture, običaja i tradicije i tijekom cijele godine odvijaju  se brojna kulturna, zabavna i vjerska događanja poput tradicionalnog koncerta Hrvatskog glazbenog društva “Sv. Cecilija” 20. prosinca u Domu kulture u Korčuli. Nešto kasnije, 24. prosinca organizirana je manifestacija Bakalar i čaša vina, 30.12.2014.g. će se na Korčuli u  Domu kulture izvoditi mačevalačka igra moreška. U ožujku vas od 19. – 22. Očekuju Dani malostonske kamenice.

Gurmanski raj

Korčulanska kuhinja donosi okuse i mirise Mediterana, plodna polja i vrijedne ruke domaćinima jamstvo su izvornosti domaćih namirnica, tradicionalni recepti očuvani su od zaborava, a maštovitost pripreme stvara prave gastronomske užitke. Od slatkih jela najčešće se poslužuju "prikle": u ulju prženi uštipci obogaćeni suhim grožđem i bademom,  "cukarini", "klasuni" (kolači punjeni bademom), "krokant" – mljeveni badem u prženom šećeru. Osim bogatstva školjaka i raznih ribljih specijaliteta u ovom kraju poznat je i riblji brudet.Korčula je poznata po dobrim vinima i to prvenstveno bijelima kao što su Grk, Pošip i Rukatac, od crnih vina najpoznatiji je Plavac.

Aktivnosti nakon užitaka

U svitanje, kad je sve još tiho , a lagani povjetarac donosi miris mora i mediteranskog bora, možete promatrati ribare kako se vraćaju s mora. Posjetom ribarnici i tržnicu, osjetit ćete pravu atmosferu malog dalmatinskog mjesta. Možete u šetnju pored mora malenom šetnicom, koja tik uz obalu, uz šum mora i valova vodi do pjeskovite plaže. Iduća opcija za aktivan odmor je vožnja biciklom ili jogging. Na otoku Korčuli svaki ljubitelj sporta ˝može doći na svoje˝.

Više informacija na www.hrvatska365.eu

Facebook: www.facebook.com/croatia.hr

Komentirajte prvi

New Report

Close