HE Dubrovnik 2 bi riješio RiTE Gacko?

Autor: Darko Bičak , 18. veljača 2018. u 22:00
HEP-a radi na pripremi i pokretanju arbitraže zbog slučaja RiTE Gacko

Iz samog HEP-a su nam potvrdili da se radi na pripremi i pokretanju arbitraže zbog tog slučaja.

Iako se u bosanskohercegovačkim medijima krajem proteklog tjedna pojavila informacija da je Elektroprivreda Republike Srpske (ERS) spremna na pregovore s Hrvatskom elektroprivredom (HEP) oko HEP-ovih potraživanja 100 milijuna maraka odštete za ulaganje u rudnik i termoelektranu (RiTE) Gacko u BiH, u Zagrebu se doznaje da stvari i nisu tako jednostavne.

Iz samog HEP-a su nam potvrdili da se radi na pripremi i pokretanju arbitraže zbog tog slučaja. Naime, kako kažu u HEP-u, još u svibnju prošle godine HEP je poslao prijedlog mirne nagodbe Vijeću ministara BiH, na koji do danas nije zaprimio odgovor iako je na traženje BiH, već dva puta produljivao rokove za dostavu ponude. Zadnji je rok istekao 1. veljače 2018. 

"Ako predstavnici Republike Srpske (RS) odnosno Elektroprivrede Republike Srpske žele pokrenuti dijalog u cilju postizanja mirnog rješenja spora, mogu formalno preko nadležnih institucija BiH, koja je stranka u sporu, uputiti Hrvatskoj elektroprivredi pisani prijedlog nagodbe", kažu nam u HEP-u.

Portal Capital.ba je objavio da je ERS napokon pozvap HEP na pregovore oko slučaja Gacko, a kako bi se izbjegla skupa međunarodna arbitraža. ERS, prema tom izvoru, zahtjeva da RiTE Gacko, koja se nalazi nedaleko mitskog Tjentišta na Sutjesci, bude predmet sukcesije, a kao dodatni argument će istaći i prijeratna ulaganja u izgradnju hidrocentrale Dubrovnik 1, ali i zajedničku izgradnju HE Dubrovnik 2.

Po pitanju HE Dubrovnik 1 u ERS-u smatraju da su tu računi poravnati s obzirom na to da se elektrana nalazi u Hrvatskoj, a akumulacijski potencijali u RS. S HE Dubrovnik 2 bi se pak mogli poravnati računi i za RiTE Gacko.  

Komentirajte prvi

New Report

Close