HDZ za nastavak braka s Molom, SDP bi da Ina digne kredit i otkupi udio Mađara

Autor: Poslovni.hr , 31. kolovoz 2016. u 22:01
Foto: Nel Pavletić / Pixsell

Cilj SDP-a je da Ina opet bude u posjedu Hrvatske. Ne vidim razloga da se zaustave pregovori s Molom. ina može otkupiti dionice od mola kreditom, kaže Dončić.

Premda je korupcijski skandal oko Ine, afera Konzultantica u kojoj je Mol plaćao suprugu šefa HDZ-a Tomislava Karamarka, dovela do pada Vlade i raspisivanja novih izbora, ni HDZ niti SDP u izbornim programima nema ni slova o toj nacionalnoj naftnoj kompaniji. Deset dana prije parlamentarnih izbora jasno je tek da imaju dijametralno suprotna viđenja što s Inom nakon 11. rujna. HDZ ostaje za strateško partnerstvo s Molom, SDP kalkulira s idejom da nakon arbitraže Ina otkupi mađarski udio, dok su za Most otvoreni za sve opcije pod uvjetom da štite interes Hrvatske.

Dogovor s Molom

Na okruglom stolu ‘Kakva budućnost čeka Inu’ u organizaciji Sindikata naftnog gospodarstva, SDP-ov Siniša Hajdaš Dončić istaknuo je da se “arbitraža mora nastaviti jer se bez nje Mađare ne može prisiliti na pregovore” dodavši da je u Ini prisutan isključivo vlasnički problem iz kojeg proizlazi problem upravljanja.
“Cilj SDP-a je da Ina opet bude u posjedu Republike Hrvatske. Ne vidim razloga da se zaustave pregovori s Molom. Vjerujem da će se postići dogovor koji zadovoljava obje strane“, istaknuo je SDP-ov Siniša Hajdaš Dončić.

U igri bez mirovinaca

Opcija koju pritom razmatraju u Narodnoj koaliciji ne uključuje mirovinske fondove, za razliku od kada su na njih računali u propalom pokušaju monetizacije autocesta.
“Mirovinski fondovi sukladno zakonu ne mogu otkupiti taj udio niti to žele. Postoje dva modela, jedan da se nađe tzv. ‘bridge loan’ pa da Ina iz svoje dobiti u budućnosti sama sebe otkupi. Drugi je sličan, da se Ina zaduži, kupi dionice potom ih poništi”, kazao je Hajdaš Dončić.
HDZ-ov Goran Marić rezolutno pak kaže: “Nema ni prodaje dionica u Ini, nema ni otimanja, nema ni zatvaranja rafinerija. Mora se provoditi arbitražni postupak, pregovarati i dogovoriti sa strateškim investitorom Molom da se rafinerije modernizaciju i zapošljavaju. Marić smatra da hrvatska strana ima dobre pretpostavke za postizanje dogovora i otklanjanja, kako kaže, “svih nesporazuma s Molom”, a pri čemu glavni problem vidi u činjenici da “smo uvijek imali nesposobne pregovarače uime Hrvatske”.

Pregovori ovise o arbitraži

U Mostu, koji bi i na ovim izborima mogao biti jezičac na vagi, smatraju da je važnost Ine prevelika da se promatra kao tek jedna u nizu tvrtki.
“Arbitražu apsolutno treba nastaviti, mi smo optimistični. Ovisno o ishodu same arbitraže ovisit će pregovori. Mislim da se zasad ne razmišlja o potpunoj privatizaciji Ine, a ostale opcije su otvorene, a svaka mora biti prihvaljiva za hrvatske interese koji se mogu zaštititi na više načina”, kaže član Nadzornog odbora iz kvote Dario Čehić. “Osobno bi volio vidjeti Inu bez Mola, ali mi smo u Mostu otvoreni i za tu mogućnost, ali na bitno drugačijoj osnovi nego dosad”, poručio je Čehić.v

Komentari (1)
Pogledajte sve

INA-u prodati prvom koji naiđe za 2-3mlrd $ i riješen problem jednom za sva vremena. INA nit je strateška niti nacionalno važna (osim po veličini)…
INA je oduvijek bila mit koji je samo služio za uhljebljivanje djece političara, nikad profitabilna, nikad konkurentna…inače bi ona kupila MOL a ne obratno.

New Report

Close