HDZ povećao prednost, Karamarko i Milanović najnegativniji političari

Autor: Poslovni.hr/Hina , 05. ožujak 2015. u 15:16
Foto: Patrik Macek / Pixsell

Da su izbori provedeni u prva tri dana ožujka, HDZ bi dobio od 28,4 do 33,8 posto glasova.

Istraživanje CRO Demoskop provedeno od 2. do 4. ožujka pokazuje nastavak trenda visoke prednosti HDZ-a i desne koalicije u odnosu na glavnog takmaca SDP i lijevu koaliciju. Živi zid nalazi se na trećem mjestu, nakon samo tri mjeseca od pojave te stranke na političkoj sceni, a četvrti je ORaH.

HDZ je u odnosu na veljaču povećao prednost pred SDP-om. Rezultati istraživanja pokazali su da bi, da su izbori provedeni u prva tri dana ožujka, HDZ bi dobio od 28,4 do 33,8 posto glasova, a SDP od 22 do 27,4 posto. Živi zid je na trećem mjestu s izborom od 4,8 do 10,2 posto, a ORaH na četvrtom mjestu s izborom od 4,3 do 9,7 posto.

Što se preferencija koalicija tiče, HDZ-HSS-HSP AS-HSLS-HRAST-BUZ-HDS-ZDS bilježi izbor od 31 do 36,4 posto, a SDP-ova koalicija od 25,1 do 30,5 posto. Treća je stranačka lista Živog zida s izborom od 4,5 do 9,9 posto, a četvrta je lista ORaH-a s izborom od 4,2 do 9,6 posto.

Najpozitivniji političar je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, a najnegativniji su šef HDZ-a Tomislav Karamarko i premijer Zoran Milanović.

Istraživanje Promocije plus provedeno je na reprezentativnom uzorku od 1.300 ispitanika CATI metodom, telefonski.Uzorak je stratificiran po županijama i veličini naselja, uz kontrolu socio-demografskih obilježja birača po spolu, dobi, obrazovanju i radnom statusu. Standardna greška uzorka je ±2,7% uz razinu pouzdanosti od 95%.

Komentirajte prvi

New Report

Close