HDZ-ovoj koaliciji u inozemstvu 61, a SDP-ovoj 13 posto

Autor: Poslovni.hr/Hina , 15. travanj 2013. u 11:15
Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

Kao i na biralištima u Hrvatskoj, izbore za Europski parlament obilježio je mali odaziv birača i u inozemstvu, pa je tako u 51 zemlji na 82 biračka mjesta glasovalo samo njih 6432.

Desna koalicija predvođena HDZ-om najviše glasova je, osim u Hrvatskoj, osvojila i u inozemstvu, gdje HDZ tradicionalno pobjeđuje na svim izborima, a ovoga puta njegova koalicija osvojila je 61 posto glasova, dok je SDP sa svojom koalicijom dobio 13 posto glasova.

Kao i na biralištima u Hrvatskoj, izbore za Europski parlament obilježio je mali odaziv birača i u inozemstvu, pa je tako u 51 zemlji na 82 biračka mjesta glasovalo samo njih 6432.

Osim dviju velikih koalicija, nitko nije prešao izborni prag od pet posto, a tome su najbliži bili HRAST s 2,91 posto i Hrvatski laburisti s 2,75 posto glasova.

HDZ-ova koalicija pobjedila je u 33 zemlje, a SDP-ova u 15 zemalja, dok u dvije, Irskoj i Finskoj, ta lista dijeli prvo mjesto s Hrvatskim laburistima.

Birači na Novom Zelandu jedini nisu dali prednost velikim koalicijama, već je od njih 12, osam (66 posto) glasovalo za listu ASH-DZŽ-SP-SUH.

Najviše birača izašlo je u Bosni i Hercegovini, njih 2440, gdje je koalicija HDZ-HSP AS-BUZ osvojila 73 posto, a koalicija SDP-HNS-HSU 10 posto glasova. U Njemačkoj je od 1244 glasača 77 posto glasovalo za desnu, a 5 posto za lijevu koaliciju.

U susjednoj Srbiji dvije velike koalicije bile su najizjednačenije, no na kraju je HDZ-ova pobijedila s 31,51 posto, dok je SDP-ova dobila 30,67 posto glasova od 241 birača.

Stopostotnu pobjedu lijeva koalicija je ostvarila u dalekoj Indiji, gdje je za nju glasovalo svih šest birača izašlih na izbore.

U Afganistanu je na izbore izašlo 164 hrvatskih vojnika i policajaca koji su u mirovnoj misiji u toj zemlji, a najbolji rezultat ostvarila je HDZ-ova koalicija dobivši gotovo 21 posto glasova, slijedi SDP-ova koalicija s 12 te laburisti s 9,8 posto i koalicija HDSSB-HDSSD-ZELENI HR sa 7,8 posto.

Iako se na internetskim stranicama Državnog izbornog povjerenstva među biračkim mjestima u inozemstvu navodi i jedno u Brazilu, u tamošnjem hrvatskom veleposlanstvu, nisu objavljeni podaci s tog birališta.

Komentirajte prvi

New Report

Close