HDZ-ov prijedlog posvađao saborske zastupnike

Autor: Poslovni.hr/Hina , 01. listopad 2013. u 15:14
Jurica Galoić/PIXSELL

HDZ-ov zastupnik Davorin Mlakar zatražio je danas da se izmjenjeni “lex Perković” stavi izvan snage i povuče u potpunosti i bez odgode, što je u sabornici izazvalo buru.

HDZ-ov zastupnik Davorin Mlakar zatražio je danas da se izmjenjeni "lex Perković" stavi izvan snage i povuče u potpunosti i bez odgode, što je u sabornici izazvalo buru replika i međusobnih uvreda između vladajućih i oporbe.

"Predložili smo da se izmjene Zakona o pravosudnoj suradnji stave izvan snage čime bi se vlada dovela u poziciju kakvu je imala 2010. kada su na snazi bile odredbe koje su išle u prilog tezi da je hrvatska ispunila uvjete za pristupanje EU", pojasnio je Mlakar HDZ-ov prijedlog. HDZ time, kazao je, pokušava spasiti obraz Republike Hrvatske i umanjiti nastalu štetu.

"Odgoda primjene zakona od tri mjeseca i ono što vladajući plasiraju u javnosti da se čekaju izmjene Ustava neće proći jer HDZ neće podržati promjene Ustava osobito ne one 'a la wild'", istaknuo je.

SDP-ov zastupnik Peđa Grbin odgovorio mu je kako bi usvajanjem HDZ-ovog prijedloga došli u ozbiljne probleme s Europskom komisijom (EK) jer bi, kako je rekao, tek tada postali neusklađeni s EU.

"Ne znam zbog čega vladajući žele zaštiti 23 agenta jugoslavenske Udbe koja su činila zločine na čelu s Perkovićem, osim ako nisu u rodbinskoj vezi", upitao je HDZ-ov Josip Đakić.

Podržao ga je njegov stranački kolega Ante Babić.

"Zašto želimo prijevarama zbog udbaša poručiti da smo prevarantski Bizant, da smo jedna šibicarska država?" upitao je.

To je izazvalo SDP-ovog zastupnika Nenada Stazića koji je HDZ-ovcima poručio da tako govore predstavnici stranke kojoj se sudi zbog lopovluka, krađe, i zbog toga što je pokrala vlastiti narod.

"Braniti zemlju vani, htjeti da ona bude jednakopravna s drugim članicama EU to za vas predstavlja sramoćenje zemlje, a krasti vlastiti narod i vlastitu zemlju to vama valjda služi na čast", nastavio je Stazić.

Hrvatskoj, ustvrdio je, ne prijete sankcije. "Iako ste vi lobirali za te sankcije, iako ste bili zluradi, iako ste se veselili tim sankcijama", poručio je HDZ-ovcima.

Mlakar mu je odgovorio kako je ruka pravde spora i dostižna te kako će razgovarati o nekim drugim predmetima u nekom drugom vremenu.

"Vlada štiti udbaše, ubojice i one koji su sudjelovali u teroru države protiv svojih vlastitih građana. Vlada je odlučila da takve neće izručiti ruci pravde bez obzira u kakvom se društvu nalazi pa makar to bilo civilizirano društvo EU", nastavio je Mlakar na što ga je potpredsjednica Sabora Dragica Zgrebec opomenula da tako ne govori.

"Nemojmo govoriti da netko štiti kriminalce i udbaše. Hrvatska država ih je 23 godine mogla procesuirati ako takvi postoje", poručila je.

Na to je Gordan Jandroković (HDZ) ustvrdio da se Vlada ne bori za Pelješki most, nego za kriminalce, a potpredsjednicu Sabora Dragicu Zgrebec prozvao je što nije opomenula i Stazića.

Ustvrdivši da ne postoje pretpostavke za ozbiljnu raspravu, SDSS-ov zastupnik Milorad Pupovac zatražio je 10-minutnu stanku.

Komentirajte prvi

New Report

Close