HDZ: Oduzimanje sveučilištima vlastite zarade, protuustavno i protuzakonito

Autor: Poslovni.hr/Hina , 26. veljača 2014. u 16:27
Radovan Fuchs; Photo: Patrik Macek/PIXSELL

“Očigledno je da sveučilištima treba uzeti novac kako bi se namaknuo za silne vladine automobile, ili je u državi izvanredna situacija, a to bi onda Vlada trebala i javno reći”, izjavio je predsjednik HDZ-ova Odbora za znanost i visoko obrazovanje Radovan Fuchs.

Stanje u znanosti i visokom obrazovanju je kritično, sustav se urušava do te mjere da će ga teško biti popraviti kada HDZ dođe na vlast, a točku na "i" svojim su najavama o oduzimanju sveučilištima vlastitih sredstava, što je protustavno i protuzakonito, stavili ministri Slavko Linić i Željko Jovanović, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare u središnjici HDZ-a.

"Očigledno je da sveučilištima treba uzeti novac kako bi se namaknuo za silne vladine automobile, ili je u državi izvanredna situacija, a to bi onda Vlada trebala i javno reći", izjavio je predsjednik HDZ-ova Odbora za znanost i visoko obrazovanje Radovan Fuchs.

Fuchs je sa sveučilišnom profesoricom u Splitu i članicom Predsjedništva HDZ-a Marijom Boban i članom HDZ-ova Odbora za znanost i visoko obrazovanje Predragom Šustarom ocijenio da je oduzimanje sveučilištu vlastitih sredstva nezapamćen čin kojim se narušava autonomija sveučilišta. Ako postoji sumnja da se sredstva od školarina ne troše za školovanje studenata, onda ministar Jovanović mora reći tko je to, a ne da izjavama o "bildanju plaća profesora" optužuje čitavu akademsku zajednicu, rekao je Fuchs. Drugo je, dodao je, zarada od stručnoga rada od koje fakulteti, s obzirom na to da im se iz proračuna ne uplaćuju dostatna sredstva, troše na materijalne troškove. U prošloj su godini znanstvene institucije iz tih sredstva platile više od 30 posto svojih materijalnih troškova, naveo je.

"Unatoč tome što su im bila puna usta brige za sveučilišta i znanost, vladajući su u prošloj godini izdvojili oko 700 milijuna manje. I to ne bi bilo toliko loše da se istodobno nisu smanjila radnička prava, ukinute božićnice i prijevoz. I sad se pitam kako je taj manjak, uz sva ta smanjenja ostao isti. Odgovor je vjerojatno u povećanju zapošljavanja, primjerice i u Ministarstvu znanosti sa 280 kada sam ja bio ministar na današnjih 340", rekao je Fuchs.

Ovako nestručno, neumjesno rukovanje mandatom koji su dobili, u krajnjoj je liniji neodgovorno i zato neka odu i prije nego li im taj mandat istekne, poručio je vladajućima.

Najave o oduzimanju vlastitih sredstava sveučilištima proutustavno je i protuzakonito, a tek smo kročili u Europsku uniju, rekla je Marija Boban zapitavši se što će biti s profesorima, mladim docentima, magistrima, među kojima je sve više onih koji napuštaju Hrvatsku. Na fakultetima se radi štednje ne otvaraju nova radna mjesta, pa evo predlažem da se za taj novac koji Vlada misli uzeti, otvore nova radna mjesta za te mlade ljude kako nam ne bi odlazili, poručila je.

Osvrčući se na izjavu ministra Jovanovića da taj novac služi za "bildanje plaća profesorima", Predrag Šustar je rekao kako iz iskustva zna da profesori i nastavnici dijele sudbinu svih ostalih hrvatskih građana. Ako postoji netko tko na fakultetima taj novac drukčije troši, neka ministar Jovanović to jasno i glasno kaže, a ne da stalno proizvodi konfliktne situacije.

Počnimo graditi povjerenje, rekao je Šustar poručivši Jovanoviću da je propustio regulirati kontrolu korištenja tih sredstva.

Zamoljeni da komentiraju izjave rektora da ih o najavama nitko nije kontaktirao, da je izostao dijalog te da to smatraju zadiranjem u autonomiju sveučilišta i da to neće dopustiti, Fuchs je odgovorio – pa s kim oni uopće komuniciraju.

Umjesto da se razgovara o statusu novaka koji se zbog štednje više ne mogu zapošljavati, sveučilištima se bez najave žele uzeti njihov vlastiti novac, a to se među akademskom zajednicom već komentira kao podsjećanje na nacionalizaciju, zaključila je Boban.

Komentari (9)
Pogledajte sve

Linić mora pod hitno, svima koji posjeduju bilo kakav novac, sve to oduzeti,da samo on raspolaže njime, samo ga bez veze troše, a on se jadan onda mora sramotiti i posuđivati po amerikama uz visoke kamate,da može održati svoje jasličare na životu

Profesori su bili dužni na novce podjeljene sebi platiti doprinose a to nisu činili.sad Linić traži da plate retroaktivno(jedna od njegovih rijetkih koju podržavam).Koliko čujem,svi fakulteti su ga tužili,bumo vidjeli

Yeosol, čudili bi se kakvi se projekti i za koje pare rade na fakultetima…..
Kako su se stekla dodatna zvanja i titule najprije asistenata, zatim izvanrednih
proferora i ostalih…..KOliko njih ima dodatno na rodbinu registrirane
FIRME- zašto to nitko ne provjeri……ja znam za farmaciju. što je Kujundžić radio,….bolje da ne govorim….Vi napišite….mene već ionako prozivaju radi pisanja na forumu…

Nisam za to da se olako uzimaju novci iz sustava visokog obrazovanja. Novce koje su izvrsni znanstvenici osigurali preko (znanstvenih) evropskih projekata ne smije se dirati ni u kom slučaju jer su to novci koji se mogu utrošiti isključivo namjenski (i ljudima koji kontroliraju njihovo trošenje ne mogu se prodavati šuplje priče).

S druge strane, neugodno sam se iznenadio kad sam prije nekoliko godina pročitao da na nekim zagrebačkim fakultetima nastavnicima novce od studentskih školarina dijele kao (redovne) dodatke na plaću. Nisam mogao vjerovati da je takvo što uopće moguće, ni do dan-danas nije mi jasno na koju su to foru napravili (budući da sveučilišni profesori i asistenti plaće dobivaju preko Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta). Unatoč ne osobitom standardu zaposlenika u sustavu visokog obrazovanja, činilo mi se potpuno neprimjerenim novce od studentskih školarina trošiti na dodatke na plaću.

New Report

Close