HDZ: HRT u službi kandidata Josipovića

Autor: Poslovni.hr/Hina , 18. rujan 2014. u 15:36
Foto: Jurica Galoić / Pixsell

“Očekujemo od urednika i novinara da imaju korektan odnos i prema kandidatima”.

HDZ je danas Hrvatskoj radioteleviziji (HRT) uputio primjedbu da se kao javni servis stavila u službu SDP-ovog predsjedničkog kandidata Ive Josipovića, a na uštrb HDZ-ove predsjedničke kandidatkinje Kolinde Grabar Kitarović, što smatra nedopustivim i neprihvatljivim.

HDZ-ov međunarodni tajnik i čelnik stranačkog Izbornog stožera za predsjedničke izbore Miro Kovač u prilog tome naveo je dva primjera. "Prvi je NATO summit u Cardiffu u Walesu kada je u središnjem Dnevniku cenzuriran izvještaj o HDZ-ovoj kandidatkinji Kolindi Grabar Kitarović i to o susretima s američkim predsjednikom Obamom, britanskim premijerom Cameronom i njemačkom kancelarkom Merkel", ustvrdio je Kovač.  Dodao je da su na drugim tv kućama ti kadrovi objavljeni.

Drugi primjer je bio dogovoreni intervju u jednoj HTV-ovoj emisiji za 19. rujna koji je naprasno otkazan, a u zamjenu su nuđene neke druge emisije u listopadu kao kompenzacija, rekao je Kovač.

Stoga apeliramo na hrvatsku javnost i Programsko vijeće HRT-a kojem će biti upućen i službeni dopis i zatražit ćemo očitovanje o tim slučajevima, najavio je Kovač. Smatramo nedopustivim da se takve stvari događaju jer je riječ o javnom servisu i ozbiljno razmišljamo treba li HDZ-ova predsjednička kandidatkinja Kolinda Grabar Kitarović sudjelovati u HRT-ovim emisijama dok se te situacije na razjasne.

Na novinarski upit kako je moguće potpuno jednako medijski tretirati HDZ-ovu predsjedničku kandidatkinju i predsjedničkog kandidata, ujedno i aktualnog predsjednika Republike s obzirom da prava kampanja još nije počela, Kovač je rekao da se radi o predkampanji i da je normalno da u njoj novinari i urednici imaju na umu da postoje dva kandidata i da im treba osigurati ravnopravan status.

To trenutno nije slučaj, smatra Kovač i dodaje da ćemo, kad krene kampanja, imati reguliranu situaciju. Očekujemo od urednika i novinara da imaju korektan odnos i prema kandidatima i to je normalno u uređenim demokracijama, a tako bi trebalo biti i u Hrvatskoj, drži Kovač.

Upitan jesu li provjerili minutažu predsjedničkih kandidata i na drugim televizijama Kovač je rekao da je odnos komercijalnih televizija prema HDZ-voj kandidatkinji "vrlo korektan".

Predsjednica HDZ-vog odbora za medije Sunčana Glavak upitala je "što se to događa u Hrvatskoj i kamo ide naša medijska scena i imamo li doista svi na političkoj pozornici jednak prostor i jednaku mogućnost u demokraciji reći ono što mislimo".

Iznijela je podatke prikupljene medijskim monitoringom prema kojima je u HRT-ovim emisijima u posljednjih 45 dana SDP-ov predsjednički kandidat dobio 2522 sekunde, a HDZ-ova kandidatkinja 768 sekundi.

Podsjetila je da HRT putem pretplate dobiva 1,4 milijarde kuna, to je pristojba koja je najveća izravna potpora viša nego bilo kojoj javnoj tvrtki. Bez obzira na opredijeljnost za bilo koju političku opciju građani imaju ustavno pravo biti informirani na jednakopravan način. Ako je sve što smo iznijeli dirigirano, onda je riječ o vrlo opasnoj cenzuri, nezamislivoj u uređenim demokracijama, ustvrdila je Glavak. Ozbiljne tv kuće ispunjavaju javnu funkciju i reforme, no one se na HTV-u očituju čestim kadrovskim promjenama tzv. nepodobnih, dodala je.

Komentirajte prvi

New Report

Close