‘HDSSB je presijom i agresijom utjecao na glasače’

Autor: Agencija VLM , 18. lipanj 2013. u 11:45
Photo: Davor Javorovic/PIXSELL

HDZ-ov Dinko Huis žalit će se na rezultate izborne utrke za gradonačelnika Belišća, u kojoj ga je pretekao HDSSB-ov Dinko Burić

HDZ-ov Dinko Huis žalit će se na rezultate izborne utrke za gradonačelnika Belišća, u kojoj ga je pretekao HDSSB-ov Dinko Burić, i to za 40 glasova. Belišćani su u nedjelju treći put zaredom izašli na birališta, ali samo na dva glasačka mjesta. Huisov izborni stožer tvrdi kako je bilo nepravilnosti.

– Promatrači HDSSB-a na samom su biračkom mjestu ili neposredno ispred direktno agresivnim pristupom i presijom prema biračima utjecali na njihovo slobodno izjašnjavanje, a time i na konačan rezultat – priopćili su iz Stožera, dodajući kako je komunikacija s biračima inače zabranjena.

Posebno je zabrinjavajuće, dodaju, što smatraju kako se sve to događalo "uz toleranciju predsjednika biračkog odbora, a nije prestajalo niti nakon usmene opomene predsjednika gradskog izbornog povjerenstva".

Građane pozivaju da prijave nepravilnosti na adresu Gradskog ili Županijskog izbornog povjerenstva, ili njima. Već im se u ponedjeljak, napominju, javilo nekoliko građana.

– Iznenađeni smo i GONG-om koji smo u više navrata obavještavali što se događa te smo ih i pozivali da dođu u Belišće jer su postojale naznake da će HDSSB na ponovljenim izborima na različite načine opstruirati izbore – ističu.

Uložit će, zbog svega, prigovor na izborni rezultat.

– Nadamo se da će sve ove aktivnosti nagnati nadležne institucije da se zainteresiraju za gradonačelničke izbore u Belišću koje je, ne možemo se otet dojmu, kandidat HDSSB-a trebao dobiti milom ili silom – zaključuju.

Izbore je u nedjelju, pak, obilježila velika nervoza na biralištima jer se čak ni novinarima u prvi mah nije dopustio ulazak i snimanje.

Prava se drama odigravala, pak, prije dva tjedna. Četiri glasa razlike u korist Huisa izbrojana su u noći drugog izbornog kruga. Uslijedila su dva nova brojanja, na zahtjev HDSSB-a. Kada je GIP dva dana kasnije donosio kutije u Županijsko izborno povjerenstvo u Osijeku, rezultat je bio takav da je Burić imao prednost od jednog listića. No, novim prebrojavanjem u ŽIP-u nastao je ponovno obrat. Glas prednosti imao je tada Huis.

Komentirajte prvi

New Report

Close