HCK: Dosad prikupljeno 8,3 milijuna kuna za stradale u poplavi

Autor: Poslovni.hr/Hina , 20. svibanj 2014. u 13:34
Photo: Damir Spehar/PIXSELL

Hrvatski Crveni križ (HCK) do danas je prikupio ukupno 8,3 milijuna kuna donacija za pomoć stradalom stanovništvu pogođenom poplavama.

 Hrvatski Crveni križ (HCK) do danas je prikupio ukupno 8,3 milijuna kuna donacija za pomoć stradalom stanovništvu pogođenom poplavama.

Na žiro-račun HCK (HR 6923400091511555516 poziv na broj 08) tvrtke, udruge i građani donirali su 5,6 milijuna kuna, dok je putem donatorskog telefona 060 9011 prikupljeno 2,7 milijuna kuna. Od petka do danas iznos od 6,25 kuna pozivom na donatorski telefon doniralo je 426.476 građana.

Osim novčane pomoći nastavlja se prikupljanje potrepština, a trenutno su, poručuju iz HCK-a, najpotrebniji voda, dječja hrana, proizvodi za održavanje higijene, pelene za djecu i odrasle, donje rublje, deke i posteljina.

Građani donacije mogu donijeti u općinska ili gradska društva HCK-a, a u Zagrebu na više lokacija – Ulica Crvenog križa 16 u vremenu od 8 do 20 sati (samo hrana i voda), od 8 do 21 sat na lokacije Novi Zagreb – Siget 18A, Susedgrad – Ulica Medpotoki 28, Črnomerec – Ilica 223, Trešnjevka – Našička 4, Dubrava – Grižanska ulica 19, Sesvete – Trg Dragutina Domjanića 6.

Građani koji ne mogu stupiti u kontakt s članovima obitelji i prijateljima na poplavljenim područjima mogu se obratiti Službi traženja HCK-a na brojeve telefona 01/4655-814 ili 01/4655-813. Služba traženja ima podatke i za osobe koje su zbog poplava otišle na područje BiH.

Na terenu je 750 djelatnika i volontera HCK, koji su angažirani u prihvatnim centrima u Cerni, Gradištu, Otoku, Komletincima, Nijemcima i Lipovcu.

Hrvatska gorska služba spašavanja objavila je na svom facebook profilu upozorenje donatorima da na svu doniranu ambalažu preko barcoda markerom upišu veliko slovo "H", jer je to znak za humanitarnu pomoć, a na taj se način može spriječiti zlouporaba i krađa donacija.

Sve je više onih koji se uključuju u prikupljanje pomoći za stradalo stanovništvo.

Zastupnici zagrebačke Gradske skupštine odlučili su danas da će Grad Zagreb iz proračunske zalihe donirati HCK-u tri milijuna kuna. Hrvatska elektroprivreda je donirala milijun kuna, a u pomoć su se uključili i odvjetnici koji su putem Hrvatske odvjetničke komore uplatili 152.200 kuna.

Brodski prijevoznik Jadrolinija oslobodila je od plaćanja putnih karata vozila koja sudjeluju u prijevozu humanitarne pomoći na poplavljena područja.

Ansambl LADO odlučio je pomoći tako što će u petak, 23. svibnja, u 11 sati otvoriti vrata svoje dvorane na Trgu maršala Tita 6a kako bi posjetitelji mogli prisustvovati generalnoj plesnoj probi u nošnjama. Cijena ulaznica nije unaprijed određena, već svaki posjetitelj može dati prema mogućnosti, a prihod će Lado će donirati HCK-u.

Gradsko kazalište lutaka Rijeka izvijestilo je da će prihod od predstave "Ježeva kućica", koja će se igrati 22. i 23. svibnja u 18 sati, te 24. svibnja u 11 i 18 sati, uplatiti u humanitarne svrhe Vukovarsko-srijemskoj županiji, odnosno njezinim stanovnicima pogođenima razornim poplavama.

Komentirajte prvi

New Report

Close