HC oduzima Hidroelektri 250 milijuna kuna poslova

Autor: Ante Pavić , 03. rujan 2014. u 13:31
Raskid svih ugovora znači i aktiviranje 100 milijuna kuna garancija/Ivo Čagalj/PIXSELL

Hrvatske su ceste već pokrenule postupak raskidanja dvaju ugovora, kao i za povlačenje garancija.

Hrvatske ceste izgubile su strpljenje s građevinskom tvrtkom Hidroelektrom niskogradnjom i pokrenule postupak raskidanja ugovora za rekonstrukciju i gradnju cesta Komarevo-Brđani i Vukovar-Oriolik.

Potvrdio je to za Poslovni dnevnik predsjednik Uprave HC-a Edo Kos. U tom će slučaju Hrvatske ceste sigurno aktivirati i povlačenje garancija za gradnju na tim dionicama u visini od 15 milijuna kuna, što će ovu tvrtku dovesti u bezizlaznu situaciju jer Hidroelektra niskogradnja je u velikim financijskim problemima. Osim toga, Hrvatske ceste po svemu sudeći neće stati samo na ovim koracima, nego će ići na raskidanje svih ugovora s Hidroelektrom niskogradnjom s kojom su ugovorile poslova u vrijednosti od 250 milijuna kuna. To znači i aktiviranje oko 100 milijuna kuna garancija kao i penala, što će ovu tvrtku gurnuti mnogo bliže bankrotu i rasprodaji imovine, budući da su zbog garancija i kredita gotovo svu imovinu stavili pod hipoteku.

"Pokušali smo biti maksimalno socijalno osjetljivi i izići u susret Hidroelektri, ali moramo misliti na interese HC-a", kazao je Kos. Hidroelektra je zbog svojih financijskih problema obustavila rad na svim gradilištima pa kasni sa svim radovima, a na nekima nije niti počela iako je prošao rok njihova završetka. U Hidroelektri kašnjenja opravdavaju lošim vremenskim prilikama, ali im obustava rada ne ide u Prilog. U Hidroelektri od HC-a traže da im plati dugovanih 3,8 milijuna kuna zbog radova na brzoj cesti Solin-Klis, što u HC-u odbijaju. Naime, tu cestu radi zajednica ponuđača koju čine Konstruktor Niskogradnja, Osijek-Koteks i Hidroelektra. Konstruktor je, kažu u HC-u, napravio greške u gradnji te dionice te je stoga s njim raskinut ugovor, nakon čega je izgubio reference za HC. Hidroelektra je nakon toga trebala ispraviti njegove greške i zbog toga sada traži 3,8 milijuna kuna. "Mi zajednicu podnuditelja gledamo kao jednu tvrtku, a tih 3,8 milijuna kuna bi Hidroelektra trebala potraživati od Konstruktora, a ne od nas. To je stvar njihovih međusobnih odnosa u koje se mi ne želimo miješati", objasnio je Kos.

 

3,8milijuna

kuna Hidroelektra potražuje od HC-a

Kako je brza cesta Solin-klis ipak pri završetku, unatoč kašnjenju, u HC-u se nadaju da će je na kraju završiti Osijek Koteks kao posljednji od trojke. Ta tvrtka je nedavno izašla iz predstečajne nagodbe pa sada nema problema. Hidroelektrina situacija i kašnjenje radova mogli bi se negativno odraziti i na projekt gradnje centralnog deponija u Marišćini budući da je dio ceste Rujevica-Marišćina koju gradi Hidroelektra dio projektne dokumentacije na temelju koje se projekt natjecao za novac iz europskih fondova pa bi svako kašnjenje moglo izazvati negodovanje i raskidanje sufinanciranja projekta, o čemu dobro znaju i u Ministarstvu zaštite okoliša i prirode.

Hidroelektra se već neko vrijeme pokušava izvući iz problema u koje je upala, ali bi joj raskid ugovora i naplata garancija i penala mogla zadati konačni udarac. U Hdiroelektri su u pokušaju da se izvuku početkom godine nezakonito radnicima smanjili plaće na minimalac što je neke od radnika natjeralo na podizanje tužbe. To, naravno, nije izvuklo Hidroelektru pa je prije tri mjeseca prestala isplaćivati plaće, ne davši radnicima niti obračun plaća kako ne bi pohrlili na šaltere Fine i blokirali tvrtku. Poslovnom dnevniku su u Hidroelektri pritom najavili da će podijeliti obračune, ali je inspekcija rada nakon nekog vremena zaključila da Hidroelektra to nije napravila i predložila poizanje kaznene prijave.

Nakon najave HC-a da će aktivirati garancije, čini se da je masa plaća samo kap u moru koju će Hidroelektra morati platiti. U toj građevinsko tvrtki nadali su se i kreditu PBZ-a, ali to još nije finalizirano. U Hidroelektri se još uvijek nadaju kupcu. Spominjali su se pritom i kupci iz Azajberdžana, a nedavno se pojavila spekulacija da je za Hidroelektru zainteresiran Veniamin Mezhibovskiy koji je dokapitalizacijom postao najveći dioničar Instituta IGH, ali u građevinskim krugovima u sumnjaju u to. Osim što bi propašću Hidroelektre radna mjesta izgubilo 1200 radnika, i banke bi mogle imati glavobolju jer će morati aktivirati svoje hipoteke, a veliko je pitanje je li im vrijednost Hidroelektrine imovine dovoljna za naplatu svih kredita.

Komentari (4)
Pogledajte sve

Ovaj hrvatski narod je već odavno izgubio strpljenje s ovom vladom, ali ništa se ne događa… treba ih hitno blokirati i u stečaj potjerati… Kako se upravljalo s autocestama i sada upravlja treba goli otok ponovno otvoriti možda bi se vidjelo i mjesto za upravitelja!

Dobivaju li direktori Hidroelektre plaću?

a tko će vratiti dobivenu proviziju?

New Report

Close