HBOR pomogao izvoz s 1,73 mlrd. kn

Autor: Marija Brnić , 26. srpanj 2018. u 22:00
Brodogradilište Montmontaža-Greben iz Vela Luke/Ivo Čagalj/PIXSELL

Povjerenstvo za izvoz u 2017.

Hrvatskim izvoznicima HBOR je lani osigurao ukupno 1,73 milijarde kuna prometa, za 20 posto više nego u 2016., a najvrjedniji poslovi koje je pratio su kupnja kruzera za polarna krstarenja koji se za nizozemskog naručitelja gradi u Brodosplitu (279 mil. kn), isporuke staklene ambalaže kupcima u Srbiji, BiH, Crnoj Gori, Makedoniji, Kosovu i Moldaviji (188 mil. kn), te proizvodnja teretnih vagona u Đuro Đaković Specijalnim vozilima za kupce u Francuskoj i Luksembugu (sveukupno 263 mil. kn).

Među jačim izvoznim poslovima koje je HBOR pratio je i financiranje uzgoja tune za izvoz u Japan generala Ante Gotovine (45 mil. kn).

Prema izvješću o radu Povjerenstva za osiguranje izvoza u 2017., koje je jučer Vladi predstavio ministar financija Zdravko Marić, bruto izloženost HBOR-a po poslovima osiguranja izvoza sa zadnjim danom prošle godine iznosila je 2,13 milijardi kuna, što je na godišnjoj razini porast od 28 posto.

Po poslovima osiguranja izvoza lani je naplaćeno 14,46 milijuna kuna premije osiguranja, a prvi put isplaćena je odšteta (30 mil. kn) po programu osiguranja izvoznih činidbenih garancija.

Isplaćena je banci koja je platila po garancijama za povrat avansa i dobro izvršenje posla za gradnju šest obalnih ophodnih brodova za Grčku u Grebenu s Korčule, koji je u stečaju. 

Komentirajte prvi

New Report

Close