‘HBOR kreditnim potencijalom od 10 mlrd. kn treba pritisnuti banke’

Autor: Poslovni.hr/Hina , 30. siječanj 2013. u 16:43
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Lani je HAMAG odobrio 243 jamstva kreditima kojima su realizirana ulaganja ukupne vrijednosti 924 milijuna kuna. Uz pomoć tih investicija zaposlilo se 829 radnika. Ambicije za 2013. su još veće.

Hrvatska banka za obnovu i razvitak ima kreditni potencijal od 10 milijardi kuna samo u 2013. i time bi trebalo pritisnuti banke da smanje kamatne stope i olakšaju uvjete za poduzetnike. Ideja je to ministra poduzetništva i obrta Gordana Marasa, koja bi uključivala i aktivniju ulogu Hrvatske poštanske banke u kreditiranju poduzetništva. Naime, HBOR je već potpisao ugovor o kreditiranju s Europskom investicijskom bankom na 500 milijuna eura, a ministar uvjerava da će EIB Hrvatskoj otvoriti još 400 milijuna eura tešku kreditnu liniju do kraja godine. Uz sredstva koja HBOR dobiva iz države to bi bio potencijal od preko 10 milijardi kuna.

– HBOR mora ići direktno prema poduzetnicima – kaže Maras koji ne vidi razlog zašto korisnici HBOR-ovih kredita i jamstava ne bi bili javno objavljivani. Maras drži da nema bankarske tajne kada se dijeli javni novac, pa će dati inicijativu da se iznađe način na koji bi se osnovni podaci o kreditima koje daje investicijska banka. Javno će se objavljivati svako novo jamstvo koje bude izdavao HAMAG- invest. Naime, svaki će poduzetnik u Ugovoru imati klauzulu kojom odobrava objavu osnovih podataka o jamstvu koje mu je izdano.

Lani je HAMAG odobrio 243 jamstva kreditima kojima su realizirana ulaganja ukupne vrijednosti 924 milijuna kuna. Uz pomoć tih investicija zaposlilo se 829 radnika. Ambicije za 2013. su još veće: očekuje se 500 jamstava, investicije od 1,5 milijardu kuna i 1500 zaposlenih. Jamstveni program mijenja pravila igre – osim što će biti dvostruko više raspoloživih sredstava, najveće pojedinačno jamstvo penje se na 18 milijuna kuna.

HAMAG će voditi i projekt '1000 bazena' u sklopu kojeg su osigurana sredstva za građenje bazena , s potporom u iznosu od 50.000 kuna za svaki bazen. Maras je istaknuo kako više neće biti programa koji su unaprijed osuđeni na aktivaciju jamstava, odnosno, nema mjesta za političke projekte, već samo za razvojne. Naime, lani su aktivirana 23 jamstva u iznosu od 17,3 milijuna kuna koje je HAMAG morao isplatiti bankama kojima je kredit jamčila država, a polovina tih jamstava se odnosi na financiranje govedarstva.

Komentirajte prvi

New Report

Close