Hanžeković prvi, poznati krivičari ispod milijun kuna

Autor: Saša Paparella,VLM , 09. srpanj 2012. u 08:50

Marijan Hanžeković i Dubravko Grgić najuspješniji su hrvatski odvjetnici, dok Čedo Prodanović i Anto Nobilo nisu niti među prvih 120 na rang-listi Fine

Odvjetničko društvo (OD) Hanžeković i partneri i dalje ima najveće prihode među svim odvjetničkim uredima u Hrvatskoj. Nakon 29,3 milijuna kuna prihoda u 2010., lani je taj ured sa 85 zaposlenih prihodovao 48,7 milijuna kuna, a bruto dobit je skočila za 19 puta, sa 862.039 na 16,4 milijuna kuna, doznajemo iz Fine. Na drugom je mjestu i dalje OD Grgić i partneri, u vlasništvu Dubravka Grgića, poznatijeg kao suvlasnika Euroherc osiguranja. Tom su društvu sa 56 zaposlenih prihodi lani narasli na 26,3 milijuna kuna, što znači da se zaostatak za Hanžekovićem povećao na 22 milijuna kuna.

Zanimljivo je da na listi odvjetnika s najvećim prihodima nedostaju mnoga zvučna imena, krivičari koje gledamo skoro svaki dan na televiziji, snimljene ispred sudova u Haagu i Zagrebu. Nema Čede Prodanovića, Jadranke Sloković, Ante Nobila, Branka Šerića, Krešimira Krsnika, Ljube Pavasovića Viskovića… Oni se prema ostvarenom i iskazanom prihodu ne nalaze među prvih stotinu odvjetnika u Hrvatskoj?! Na ljestvici Fine stoti odvjetnik je ostvario prihod od gotovo 2,5 milijuna kuna. Prodanović je, primjerice, iskazao prihod od milijun kuna i bruto dobit od 410 tisuća kuna, dok je Nobilo, prema Poslovnoj Hrvatskoj, ostvario godišnji prihod od tek 213 tisuća kuna i godinu je završio s gotovo pola milijuna kuna gubitka, odnosno nešto manje nego što iznose njegova iskazana potraživanja od kupaca.Na trećem je mjestu OD Divjak, Topić, Bahtijarević, specijalizirano za trgovačko pravo i pravo društava s naglaskom na projekte i transakcije u područjima projektnog financiranja infrastrukture, nekretnina, energije, kao i preuzimanja i spajanja trgovačkih društava. Četvrti je CMS Reich-Rohrwig Hainz Rechtsanwalte Gmbh, zagrebačka podružnica najveće europske mreže odvjetničkih ureda. Bez stalnih zaposlenika ostvarili su 18,1 milijuna kuna prihoda i drugi su po dobiti, koja im je porasla sa šest na na 12,6 milijuna kuna. CMS se bavi pružanjem savjetodavnih usluga o domaćem pravu stranog pružatelja usluge (tj. o austrijskom pravu), kao i pružanjem savjetodavnih usluga o stranom i međunarodnom pravu. Zanimljivo je da OD Bardek, Lisac, Mušec, Skoko i Šarolić, koje je na desetom mjestu po prihodu, ima registriranu suradnju kod Hrvatske odvjetničke komore sa spomenutim CMS-om, pa kada bi njihove prihode zbrojili došli bi do prihoda od 28,8 milijuna kuna i ukupno druge pozicije, odmah iza Hanžekovića. OD Bardek i dr. prvenstveno pruža usluge pravnog savjetovanja u vezi domaćih i stranih ulaganja.

Peto po prihodu je Odvjetničko društvo Mamić, Perić, Reberski, Rimac kojem su prihodi lani porasli za 61 posto, a dobit je skočila sa 3,6 na 10,3 milijuna kuna. Slijedi OD Žurić i partneri, koji rade uglavnom s pravnim osobama, a svoje odvjetničke usluge pružali su i nekima od najvećih globalnih korporacija. Riječki ured Vukić i partneri, koji pruža pravne usluge domaćim i inozemnim klijentima, ponajviše iz korporativnog-trgovačkog prava, građanskog prava i pomorskog prava, jedino je među deset vodećih koje nema sjedište u Zagrebu. Osmo je OD Leko i partneri, a deveto Mađarić i Lui, koje radi među ostalim i neke od velikih banaka, a prvenstveno se bave naplatom potraživanja, naknadom štete i zastupanjem u trgovačkim sporovima. Dvanaesti je ured Vukmir i suradnici, specijaliziran za trgovačko pravo i pravo intelektualnog vlasništva te prava reklamiranja i medija. To je također i patentno- zastupnički ured, te ured zastupnika za žigove. Kao patentni i žigovni zastupnici bave se i konzultantskim uslugama na području poslovanja i korištenja nematerijalne imovine i nastoje domaćim gospodarstvenicima pomoći u prilagodbi poslovanja standardima europskog zajedničkog tržišta. OD Šavorić i partneri stručnjaci su za preuzimanja, savjetuju međunarodne klijente u visoko profiliranim korporativnim transakcijama i projektnom financiranju te zastupaju strane investitore u kompleksnim preuzimanjima u Hrvatskoj. Sukladno HOK- ovom Kodeksu odvjetničke etike, odvjetnici se ne bi previše isticali u javnosti, ne pričaju o svojim klijentima, pa smo tek s nekolicinom uspjeli porazgovarati o tome koliko im je naškodila kriza te što očekuju od poslovanja u budućnosti. Neki se žale da su ranije znali po šest mjeseci unaprijed čime će se baviti, ali da danas više nije tako. “U 2012. očekujemo slične rezultate kao i 2011. A što se tiče krize, generalno je obim posla smanjen te se promijenila vrsta usluga koje se traže od odvjetnika”, kratko nam je odgovorio jedan od sugovornika. Drugi kaže da je “tijekom ove kao i prošle godine vidljivo smanjenje prihoda i u poslovanju našeg odvjetničkog društva te bi se prema našim procjenama takav trend mogao nastaviti i sljedeće godine.

Navedeno jest posljedica postojeće krize, a što se u odvjetništvu prije svega očituje u povećanju broja postupaka prisilne naplate potraživanja te smanjenju poslova vezanih uz investicije (due diligence, M&A…)“, kaže jedan od odvjetnika s kojima smo razgovarali. Treći je također pesimističan i kaže da su ”prihodi društva u ravnoteži sa rashodima duži niz godina, ali je utjecaj krize više nego vidljiv u rokovima plaćanja i vrsti poslova koja se obavlja tako da je realno očekivati pad prihoda“. S time se ne slaže četvrti odvjetnik, koji očekuje da će poslovanje njegova ureda biti bolje od poslovanja u 2011. Na pitanje koliko je kriza ugrozila poslovanje, kaže da nije utjecala što se tiče obujma posla, ”već se utjecaj krize vidi u strukturi poslovanja. Prije krize, većina investicija je bila vezana za nekretnine; davali smo savjete u vezi kupnje zemljišta, njihovog razvoja u turističke, komercijalne, rezidencijalne ili mješovite svrhe, o prodaji, najmu ili zakupu, te smo na taj način pokrivali cijeli životni ciklus investicije u nekretnine. Pod utjecajem krize smanjio se broj investicija u području nekretnina, a povećao opseg posla u vezi restrukturiranja postojećih projekata i ulaganja“, kaže. Sljedeći sugovornik kaže: ”Nastojat ćemo zadržati dobre rezultate iz 2011., no ima naznaka da ćemo ih i nadmašiti. Iako su se kriza i recesija uvukli i u redove odvjetnika, kriza je i prilika da se rezultati – barem za manji broj odvjetnika čak i poboljšaju. “Potraje li kriza, doći će do raslojavanja među odvjetnicima, pa čak i do zatvaranja ureda koji na nju nisu imali valjani odgovor”, upozorava naš sugovornik. Odvjetnici su podvojeni i oko svog blagostanja nakon ulaska u EU. Dok jedan kaže da će mu se “pružiti nove mogućnosti”, drugi upozorava kako se zaključenjem pregovora ništa nije promijenilo, osim što stiže više upita iz inozemstva: “Nema tu investicijskog zamaha i velikih projekata, sve se svodi na refinanciranje postojećih kredita”.

Nezastupljene regije

Iz Zagreba 81 posto
Zagrepčani uočljivo dominiraju među odvjetnicima s najvišim prihodima – od 100 vodećih društava samo 19 ih nije iz glavnog grada. Među prvih trideset uspjeli su ući po jedan odvjetnički ured iz Rijeke (Vukić i partneri), Pule (Veljović i dr.), Vukovara (Dražen Štivić) i Varaždina (Porobija i Špoljarić), a među prvih stotinu nalazi se još četvero Riječana, Varaždinac, Puljanin, dvoje Osječana, Samoboara, Bjelovarac, Zadranin, četvero Splićana te odvjetnik iz Slavonskog Broda.




Tablicu u većoj rezoluciji pogledajte ovdje

Komentari (7)
Pogledajte sve

ispunio fond ocjena pa ovako iskazujem podršku vrlo dobrm postu kol.PHG [thumbsup]

Što je ovce?! BEEE…. Strižu vas , a vi uspoređujete prihode advokata, umjesto da im ih ukinete! Ma koji milijuni koji bakrači! Što bi posao advokata bio toliko vredniji od posla kirurga. Ma to je feudalna pljačka najveća u Europi. Naši pravnici imaju najveća prava od svih u Europi. Jer su ta prava ti feudalci sami donjeli i izglasali. I ja bih izglasao da mi plavooki za kopanje nosa svaki put dobijemo milijun eura!U Njemačkoj advokati imaju limite preko kojih ne smiju naplatiti mušteriji u pojedinačnom predmetu. Zato kod njih nema toliko ročišta ni izmišljenih cjenika zbog kojih naši ljudi prodaju i stanove. Je li normalno početi se sramiti što si Hrvat? Koji mi advokat to može objasniti, ali bez da naplati predstavku od pola stranice 2000 kuna, a pola sata ostavinskog postupka 3000 kuna.

NA ovom spisku najveća je korelacija ODVJETNIČKIH DRUŠTAVA I DIONICA / ulaganja/
Oni uredi koji mešetare s dionicama, bankama i nekretnina – su vodeći…….
Uvijek sam mislila da Prodanović i Slokovićka mlate lovu do neba/ imaju vjerojatno obećana plaćanja od HDZoVACA, isto tako da Nobila plaćaju čim se pojavi onak zgodan i markantan…ne mora ni dati savjete….
gosp. HANŽEKOVIĆ sve je ko kompenzirao skupljanjem dionica na INSAJD INFO …SITUACIJAMA……..Pgledajte,taj
moćni i gordi portret i vlastitu sliku samozadovoljnog poduzetnika ..Puca od ponosa i veličine!

Zanima me kako to da Nobilo tako malo zarađuje. Ili sve radi pro bono. Ako je tako, molio bih da isti zastupa i mene, ako tako malo košta.

New Report

Close