Hanfi i AZTN-u zajedničke tek tajnice, spajanje opasan sport

Autor: Ana Blašković , 30. ožujak 2015. u 22:00
Pierre Matek (Hanfa) i Mladen Cerovac (AZTN) bez komentara/Žarko Bašić, Anto Magzan/PIXSELL

Nadležnosti dviju Agencija su potpuno odvojene i nema preklapanja, pa je moguća ušteda smanjenje plaća.

Najave da bi Vlada mogla spojiti dva ključna regulatora, Hanfu i AZTN, izazvala je šok i nevjericu na tržištu.

Potez je to koji ne bi imao nikakvog smisla, a ideja da bi država uštedjela sklanjanjem AZTN-a s državnih jasli pod financijski neovisnu Hanfu je paušalna, a mogla bi ugroziti učinovit nadzor financijske industrije i tržišnog natjecanja. Prema pisanju Večernjeg lista, u Vladi razmišljaju o pripajanju Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) drugom regulatoru – Hrvatskog agenciji za nadzor financijskih usluga (Hanfa).

Trajne uštede
Vladino povjerenstvo utvrdilo je da AZTN, koji sada državu košta 12,5 milijuna kuna godišnje, a prepustio je odobravanje državnih potpora Bruxellesu, može financirati Hanfa. Time bi se osigurala "trajnost proračunskih ušteda" budući da je Hanfa u državnu blagajnu uplatila svojih 8,3 milijuna kuna viška prihoda na kraju godine. Razlika bi se mogla nadoknaditi preseljenjem u jeftiniji prostor jer Hanfa na najamninu godišnje potroši 3,2 milijuna kuna.

"Nadležnosti dviju Agencija potpuno su odvojene ako se uštede ne namjeravaju provesti otpuštanjem tajnica i dostavljača, nema preklapanja, pa je jedina moguća ušteda smanjenje plaća. Ako smanjite plaće na razinu državnih službenika, tko će vam kvalitetno nadzirati ulaganja u financijske izvedenice fondova ili izračunavati matematičke pričuve osiguravatelja ako u privatnom sektoru može najmanje zaraditi dvostruko?", pita se jedan dobro upućeni izvor s tržišta ododajući da je "potencijalna šteta za financijski sustav je nemjerljivo veća".

Kritika Bruxellesa
I dok je vladino povjerenstvo zanemarilo da se AZTN, osim potporama, bavi i zabranjenim sporazumima, zlouporabama vladajućeg položaja i ocjenom koncentracije, u Bruxellesu već izrazili zabrinutost može li i ovakva Agencija biti dovoljno učinovita. U posljednjem izvješću za Hrvatsku o makroekonomskim neravnotežama EK je kritizirala da "sposobnost AZTN-a da potakne intenzivnije natjecanje u hrvatskom poslovnom okruženju otežava manjak osoblja i drugih resursa". Ocjenjuju da je Agencija sa svojih 47 zaposlenika i njezin proračun mala u odnosu na pandane u članicama slične veličine. Inače, službenog komentara u ponedjeljak nisu imali ni u Hanfi ni u AZTN-u uz obrazloženje da nemaju nikakvih službenih informacija i najava. O toj su temi, ističu, doznali iz medija. 

Komentari (2)
Pogledajte sve

Potez je logičan, s tim da bi AZTN trebao imati simboličnu ulogu
u odlučivanju.

NAJAMNINA 3.5 MIL KUNA….Pa, koliko zarađuju u tom poslovnom centru,
pa tamo mlate na tim najmninama ko ludi !

Ja za to imam računalo

New Report

Close