Hanfa upozorava na važne čimbenike o kojima ulagač treba voditi računa

Autor: Poslovni.hr/Hina , 01. listopad 2019. u 10:25
Foto: Sandra Šimunović / Pixsell

Iz Hanfe ističu da su u posljednje vrijeme sve popularnija i ulaganja u kriptovalute te ulaganja preko interneta.

Povodom početka obilježavanja Svjetskog tjedna ulagatelja 2019., Hanfa je u utorak upozorila na važne čimbenike o kojima ulagač treba voditi računa prilikom donošenja odluka o ulaganju, među kojima navodi da je potrebno istražiti prednosti i nedostatke investicijskog proizvoda te informirati se o naknadama i provizijama.

Svjetski tjedan ulagatelja 2019. obilježava se ovoga tjedna, a svrha mu je skrenuti pozornost javnosti na potrebu stjecanja kvalitetnih znanja i informacija prije donošenja odluka o ulaganju u financijske proizvode i usluge.

Riječ je o inicijativi Međunarodne organizacije komisija za vrijednosne papire (International Organization Of Securities Commisions – IOSCO), a pridružila joj se i Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa).

Hanfa je tako kao važne čimbenike o kojima ulagač treba voditi računa prilikom donošenja odluka o ulaganju izdvojila provjeru ima li investicijsko društvo ili investicijski fond s kojim posluje sve potrebne licence za rad, zatim da je potrebno istražiti prednosti i nedostatke investicijskog proizvoda u koji se planira uložiti novac te informirati se o naknadama i provizijama, a valja imati i kritički pristupiti obećanjima o brzom bogaćenju ili ulaganjima u kojima se ne može izgubiti novac.

Također, navode iz Hanfe, potrebno je razumjeti složeni kamatni račun i složeno ukamaćivanje, razumjeti važnost diversifikacije ulaganja, planirati ulaganja ovisno o budućim potrebama i razdobljima života, kao i prepoznati koristi od dugoročnih ulaganja, njihovog kontinuiteta i diversifikacije.

Iz Hanfe ističu da su u posljednje vrijeme sve popularnija i ulaganja u kriptovalute te ulaganja preko interneta, pri čemu poručuju da je važno razumjeti rizike koje sa sobom nosi ulaganje u inicijalnu ponudu kriptovaluta i kriptovalute općenito, te pažljivo odvagnuti prednosti i nedostatke takvih ulaganja.

Navode da na umu treba imati dubinsku analizu ulaganja, pa čak i kada se trguje putem interneta i u digitalnom okruženju.

Kao važno napominju i prepoznavanje znakova potencijalne investicijske prijevare putem interneta, a poručuju i da nikada ne treba ulagati samo temeljem preporuke poznatih osoba, tzv. influencera, već odluke treba donositi promišljeno, temeljem parametara dubinske analize.

Naposljetku, kažu da treba znati i da većina investicijskih društava ne dopušta svojim klijentima trgovanje samo korištenjem kreditne kartice, već je prethodno potrebno ispuniti određenu dokumentaciju i zadovoljiti određene parametre.

Komentari (1)
Pogledajte sve

bravo Hanfa! treba još izravnije reći, banke sada agresivno nude obvezničke fondove iako znaju da to za ulagača teško može ispasti dobro. obveznice uglavnom imaju 0% prinosa, neke i negativan, a ukupni troškovi upravljanja su oko 1.5%. a neki imaju i ulazno izlazne naknade…

New Report

Close