Hanfa traži jeftinije usluge Zagrebačke burze

Autor: Jadranka Dozan , 28. rujan 2009. u 22:00

Nakon što su pojeftinile usluge Središnjeg klirinško-depozitarnog društva, regulator traži da i Burza snizi svoje cijene

Brokerima i izdavateljima od četvrtka pojeftinjuju usluge Središnjeg klirinško-depozitarnog društva (SKDD). Novi cjenik SKDD-a Hanfa je odobrila prije nekoliko tjedana, a usporedno s tim čelnik Hanfe Ante Samodol najavio je i preispitivanje cjenika usluga Zagrebačke burze, o čemu su s vodstvom Burze obavljeni i preliminarni razgovori.

O snižavanju naknada trebalo bi se raspravljati na današnjoj sjednici NO-a Burze. Ako je suditi prema raspoloženju članova burze angažiranih i u NO-u, malo je vjerojatno da će članovi-dioničari danas pozdraviti tu ideju. No, Samodol najavljuje i da će, bude li trebalo, Hanfa iskoristiti zakonske mogućnosti u pogledu visine naknada u skladu s komercijalnim uvjetima. Jednako tako ne budu li investicijska društva u dogledno vrijeme pojeftinjenje tih usluga ukalkulirala i u svoje cijene za korisnike/ulagače, Hanfa će povući odluku o pojeftinjenju jer sve skupa nema smisla ako će sve uštede ostati samo u korist brokera odnosno investicijskih društava. U Hanfi su inicijativu snižavanja cijena dviju infrastrukturnih okosnica tržišta vrijednosnih papira objašnjavali nastojanjem da se kroz niže troškove financijske intermedijacije u uvjetima krize investitori potaknu na ulaganje. Nakanu čiji se godišnji efekt kod SKDD-a procjenjuje na 20-ak milijuna kuna manje prihoda (toliko manji ukupni trošak brokera i izdavatelja) kod nacionalne je klirinško-depozitarne kuće bilo lakše provesti u djelo jer je za to trebalo dobiti ‘samo’ suglasnost Ministarstva financija u ime države kao većinskog vlasnika koji se time odriče potencijalne dividende. Dioničari burze u tom smislu imaju podvojene interese; s jedne strane su (su)vlasnici burze pa im je stalo kakav povrat na uloženi kapital ostvaruje, a s druge strane kao članovima burze interes bi im trebali biti što niži troškovi trgovanja.

“Brokeri se moraju odlučiti koji šešir nose”, slikovito im je poručio drugi čovjek Hanfe Ivo Šulenta, sugerirajući kako bi prevaga u načinu razmišljanja ipak trebala biti na osnovnom biznisu. Predsjednik Uprave ZSE Roberto Motušić o današnjoj se temi nije želio očitovati. Među brokerima su pak stavovi o cijenama usluga Burze prilično šaroliki. Jedni ističu da Burza i SKDD nisu usporedivi zbog strukture prihoda. SKDD ima veći udjel naknada koje ne ovise o visini prometa. Jedan istaknuti broker kaže kako su prometi znatno manji nego lani te da je ZSE u prvom kvartalu zbog toga imao negativan rezultat, a sredinom godine tek simboličnu dobit. Do kraja godine ona bi se opet mogla prometnuti u gubitak ako se ide u osjetnije rezanje naknada. Napominje da pri današnjim prometima, a uz povećane organizacijske i financijske zahtjeve koje nameće nova regulativa, i veće brokerske kuće bilježe gubitak. Drugi će reći kako tu možda imamo dvojbu ‘kokoš ili jaje’. Možda bi i prometi bili veći ako bismo imali niže transakcijske troškove, pita se Josip Galinec, direktor i suvlasnik tvrtke To One. Recesijskom ambijentu se trebaju prilagoditi svi, pa bi i burza trebala imati svoj akcijski plan za krizu.




Komentari (1)
Pogledajte sve

Nitko ništa ne komentira ….? Znači , ostali su samo brokeri u igri ………..?

Pa , onda o.k. Ako se nešto ne poduzme, morat će zaradjivati jedni na drugima…i tako u krug, dok im ne dojadi
ili dok netko ne izađe iz kruga… ne treba Vam promet, ne trebaju Vam novi invetitori, zadovoljni svi sa
brojem i količinama transakcija, nitko Vam ništa ne može…. pa gdje je problem, super nam je. Svima…!?

New Report

Close