Hanfa podnijela kaznenu i 16 prekršajnih prijava

Autor: Ana Blašković , 23. srpanj 2019. u 14:09
Šef Hanfe uplatit će 4,9 mil. kuna viška prihoda u proračun/Sandra Šimunović/PIXSELL

Kaznena prijava podnesena je protiv četvero osoba zbog pronevjere, zloupotrebe u gospodarskom poslovanju i krivotvorenja isprava.

Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa), regulator svih nebankarskih financijskih institucija, prošle je godine zbog nepravilnosti u poslovanju podnijela 16 optužnih prijedloga, četiri manje nego prethodne godine, i jednu kaznenu prijavu. 

Redovni nadzori regulator za mirovinske i investicijske fondove (i društva za upravljanje), osiguravatelje, investicijska društva leasinge, faktoringe, MOD, Regos, Zagrebačku burzu i središnji depozitorij (uz lepezu savjetnika, zastupnika i posrednika) rezultirali su s 48 zapisnika u kojima su utvrđene nepravilnosti. Izdano je 15 rješenja kojima je naloženo ispravljanje utvrđenih nepravilnosti i nezakonitosti, stoji u godišnjem izvješću za prošlu godinu.

Stotine predmeta u zastari
"Na početku mandata ovog Upravnog vijeća naglasili smo da ćemo poduzimati aktivnosti u cilju unaprjeđenja kvalitete nadzora te stvaranja što boljeg poslovnog okruženja u nebankarskom financijskom sektoru čiji smo regulator. Uz unaprjeđenje nadzornih praksi, a uz savjetovanje s industrijom, kontinuirano nastojimo pojednostaviti i olakšati procedure i opterećenja koje domaća i EU regulativa neminovno nosi za sve subjekte nadzora. Vjerujem da smo na dobrom putu te ćemo tako i nastaviti", rekao je predsjednik Upravnog vijeća Hanfe Ante Žigman.

Od spomenutih 16 prekršajnih podnesaka prema sudovima, sedam je bilo zbog kršenja pripisa o tržištu kapitala, po tri se odnosilo na investicijske fondove i osiguranja, a po jedan podnesak na alternativne investicijske i obvezne mirovinske fondove te pranje novca i sprečavanje financiranja terorizma. Kaznenu prijavu zaradilo je četvero fizičkih osoba za kaznena djela pronevjere, zloupotrebe povjerenja u gospodarskom poslovanju te krivotvorenja službene isprave.

Inače, od 2006. naovamo Agencija je podnijela ukupno 484 optužna prijedloga, od kojih je 156 rezultiralo pravomoćnom presudom, 41 je u tijeku, 40 obustavljeno, a čak 237 predmeta otišlo je u zastaru. U izvješću Hanfa navodi da je u tih 13 godina podneseno 49 kaznenih prijava nadležnom državnom odvjetniku, no što se dogodilo s tim prijavama u bespućima domaćeg pravosuđa nije poznato.

Milijarde pod lupom
Evo još malo brojki koje ocrtavaju prošlu godinu; vrhuška Agencije održala je 66 sjednica na kojima je doneseno 1056 odluka, objavljeno je sedam upozorenja za javnost zbog neovlašteno obavljanja usluga, 67 pravilnika kojima se dodatno reguliraju zakonske odredbe, a na temelju 78 položenih ispita licencije je dobilo 9 brokera i 69 investicijskih savjetnika.

Osim banaka i stambenih štedionica koje su pod lupom središnje banke, Hanfa regulira 103,3 milijarde kuna neto imovine mirovinskih uz 22,6 milijardi kuna investicijskih fondova, 9,9 milijardi kuna bruto premije osiguravatelja, 100 milijuna kuna aktive brokerskih društava, kao i 19,5 milijardi kuna leasing društava te 1,4 milijarde kuna faktoringa. 

Pritužbe na osiguravatelje
Regulatoru se u 2018. javilo 115 građana i 21 tvrtka (uz 16 anonimaca) zbog sumnji na neprimjereno ponašanje subjekata nadzora. Pritom se čak dvije trećine pritužbi odnosilo na osiguravatelje, 13% bilo vezano za tržište kapitala, 8 posto na leasing, 2 posto našlo je prigovor na rad Hanfe, a 8 posto obratilo se Agenciji na teme izvan njezine nadležnosti.  Agencija se financira iz naknada od imovine i prihoda subjekata nadzora. Ukupno prihodi u 2018. iznosili su 63,6 milijuna kuna (+18), a rashodi 58,7 milijuna kuna (+22%), a višak prihoda od 4,9 milijuna kuna bit će uplaćen u proračun. 

Komentirajte prvi

New Report

Close