Hanfa odobrila prospekt, Uljanik kreće po ulagače

Autor: Marija Brnić , 05. studeni 2012. u 08:00
Dokapitalizacija je predviđena u iznosu 302 milijuna kuna/PIX

Dosad su se kao glavni interesenti spominjali FGS-ovi Nexus, Prosperus i Quaestus, ali i mirovinci.

Pulski Uljanik konačno može krenuti prema dokapitalizaciji, daljnjem privatizacijskom krugu nakon nedavno provedenoga radničkog dioničarstva.

Upravno vijeće Hanfe prošloga je tjedna konačno odobrilo Uljanikov prospekt za javnu ponudu dionica, što se tjednima iščekivalo. Tom će se Hanfinom odlukom ipak osigurati pulskom brodograditelju da u okviru predviđenih rokova, do kraja studenoga, kako je i odredila Skupština dioničara, provede izdavanje novih redovnih dionica, i to do najviše njih 3,354.380, nominalnog iznosa od 90 kuna, odnosno ukupno do najviše 301,9 milijuna kuna. Nove dionice Uljanik namjerava ponuditi institucionalnim ulagačima, dok je odlukom Skupštine odlučeno da postojeći dioničari neće sudjelovati u dokapitalizaciji. Nakon provedenog modela ESOP većinski su dioničari u Uljaniku radnici i država. Predsjednik Uprave Anton Brajković za Poslovni dnevnik najavljuje kako će kao prvi korak u postupku emisije novih dionica biti organizirana prezentacija javne ponude na Zagrebačkoj burzi, a planirana je za idući ponedjeljak, 12. studenoga.

Potom će iduća dva dana uljanikovci biti na dispoziciji za individualne razgovore s potencijalnim investitorima. Nakon toga slijedi formalna objava poziva ulagačima za upis novih dionica, za što je predviđen rok od deset radnih dana, odnosno dva tjedna. Nakon isteka tog roka ostaju još tri dana investitorima za uplatu, a posao će se smatrati uspješnim ako se prikupi više od 100 milijuna kuna. Dosad su se kao glavni interesenti spominjali fondovi gospodarske suradnje (Nexus, Prosperus i Quaestus), ali i mirovinski fondovi. U Uljaniku potvrđuju da interesa investitora ima te su optimistični da će i ova faza privatizacije pulskog brodograditelja ostvariti uspjeh. Nakon toga slijedi Uljaniku novi, krupni zadatak – privatizacija riječkog brodogradilišta 3. maj.

Anton Brajković, Uljanik:

'Nismo odustali od 3. maja'

"Nismo odustali od 3. maja i vjerujem da će i taj proces uspješno provesti prema rokovniku kojim su predviđene pojedine faze", ističe predsjednik Uprave Uljanika Anton Brajković umirujući napetosti koje je proteklih dana izazvala izjava prvog potpredsjednika Vlade Radimira Čačića kako kasni privatizacija Uljanika te da nije sigurno hoće li uopće uspjeti privatizacija 3. maja. "Rokovi su kratki, no sve planirano uspješno će se i na vrijeme provesti", kaže Brajković.

Komentirajte prvi

New Report

Close