HANFA naložila obustavu trgovanja dionicama Agrokora kako bi se zaštitili ulagači

Autor: Poslovni.hr/Hina , 01. ožujak 2018. u 11:36
Foto: Zarko Basic/PIXSELL

U agenciji ocjenjuje kako je nastala situacija u kojoj je položaj tih kompanija takav da bi trgovanje njihovim dionicama moglo štetiti interesima ulagatelja, odnosno da je upitno mogu li razumni ulagatelji donositi informirane odluke o ulaganju.

Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga u četvrtak je izvijestila da je naložila Zagrebačkoj burzi (ZSE) da bez odgode obustavi trgovanje dionicama kompanija iz sastava Agrokora, kako bi se zaštitili ulagatelji i osiguralo uredno i pravilno trgovanje, a nakon što je ZSE donio odluku o početku trgovanja tim dionicama od petka, 2. ožujka.

Kako se navodi u priopćenju te regulatorne agencije, Upravno vijeće u četvrtak je naložilo Zagrebačkoj burzi da privremeno i bez odgode na uređenom tržištu obustavi trgovanje dionicama izdavatelja iz grupe Agrokor (Belje, Jamnica, Ledo, PIK-Vinkovci, Tisak, Vupik, Zvijezda i Žitnjak).

U agenciji ocjenjuje kako je nastala situacija u kojoj je položaj tih kompanija takav da bi trgovanje njihovim dionicama moglo štetiti interesima ulagatelja, odnosno da je upitno mogu li razumni ulagatelji donositi informirane odluke o ulaganju.

Stoga je, navode, potrebno zaštititi ulagatelje na način da se trgovanje tim dionicama na uređenom tržištu obustavi do trenutka kada javnost bude potpuno i točno informirana o ishodu postupka izvanredne uprave u Agrokoru i njegovim povezanim i ovisnim društvima i učinku navedenog na te kompanije.

"S obzirom na postojanje raznih dionika i osoba uključenih u postupak izvanredne uprave, utjecaj zbivanja vezanih uz Agrokor na gospodarstvo Republike Hrvatske, dosadašnje iznošenje raznih, često neprovjerenih i špekulativnih, informacija o ovim zbivanjima u javnosti i činjenicu da su prema dostupnim službenim informacijama izdavatelji, tj. uprave gore navedenih društava, slabo uključeni i obaviješteni o tijeku postupka izvanredne uprave, što proizlazi iz postupka koji vodi sud po posebnom zakonu, HANFA je zaključila kako je kod izdavatelja upitna učinkovitost procesa upravljanja propisanim i povlaštenim informacijama. Promjena izvanrednog povjerenika i preostalo kratko vrijeme do završetka postupka izvanredne uprave kreira situaciju bitno različitom nego u prethodnom razdoblju", navode iz HANFA-e.

Ovo priopćenje HANFA je objavila netom nakon što je Zagrebačka burza (ZSE) objavila da se od petka, 2. ožujka, nastavlja trgovanje dionicama kompanija iz sastava Agrokora, nakon što su uprave tih kompanija dostavile sve tražene informacije vezane uz ostavku izvanrednog povjerenika u Agrokoru Ante Ramljaka.

Trgovanje dionicama Jamnice, Zvijezde, Žitnjaka, Leda, Belja, Tiska, Vupika i PIK Vinkovaca obustavljeno je od prošle srijede kada je Ramljak podnio ostavku, dok se ne sazna više o tome kako će to utjecati na postupak nagodbe. S obzirom na nalog HANFE, do daljnjega neće biti trgovanja tim dionicama na ZSE.

Komentari (9)
Pogledajte sve

Hanfa poduzima poteze stihijski, bez imalo smisla za realno stanje stvari..
Ako nisu poduzeli taj korak zaštite – kad se urušavalo tržište zbog Todorićevih dionica, ako nisu
zaustavili trgovinu kad su mirovinski i ostali fondovi gubili milijune po danu, onda je
potpuno svejedno- što sada poduzimaju oko toga.

ta njihova zaštitia valjda podrazumjeva da su navukli kondom
dok je bivši gazda to radio bez jer pripada rizičnoj skupini

OK, iz ovoga se da iščitati da je HANFA procijenila da Todex vrijedi, te da želi male dioničare spriječiti da u strahu rasprodaju svoje dionice drukerima i špekulantima.

Ovim potezom, garantira zaštitu ulaganja u ove dionice, njihovu trenutnu i očito višu buduću vrijednost, a sve u cilju zadovoljstva imatelja istih.

Jedini kojima smeta ova blokada su upravo gore spomenuti drukeri i špekulanti , koji na svoju osobnu nesreću i žalost nisu uspjeli realizirati svoje nakane , te su zbog pohlepe i nerealnih očekivanja daljeg i jačeg padanja vrijednosti dionica ostali na kupnji prenisko, pa posljedično propustili priliku ulaska u odabrano društvo BlueChip ZSE .

Jedina zaštita je ugasit i burzu i HANFA-u.

New Report

Close