Hamag sa 11,5 milijuna kuna jamči za ulaganje Feroimpexa teško 31 mil. kuna

Autor: Darko Bičak , 01. prosinac 2013. u 22:01
Zoran Legac, vlasnik Feroimpexa, zapošljava 250 radnika/Marko Prpić/PIXSELL

Feroimpex je dobavljač za industriju teških kamiona, cijeli prihod od gotovo 180 mil. kn ostvaruje u izvozu.

Metalurška tvrtka Feroimpex iz Zagreba dobila je jamstvo Hrvatske agencije za malo gospodarstvo i investicije (Hamag Invest) za kreditiranje novog pogona na zagrebačkom Jankomiru, u kojem će zaposliti 25 radnika.

Riječ je o investiciji vrijednoj 31 milijun kuna, od čega će se kreditom pokriti 23 milijuna. Hamag je dao jamstvo od 11,5 milijuna kuna, što je dosad najveći iznos garancije te agencije. Kako je objasnio vlasnik Feroimpexa Zoran Legac, riječ je o investiciji u gradnju nove peći za toplinsku obradu komponenti ležajeva. Feroimpex je, naime, proizvođač ležajeva i opreme za automobilsku industriju koja čini 70 posto plasmana te tvrtke koja cjelokupni prihod od gotovo 180 milijuna kuna ostvaruje u izvozu.

Novi pogon bit će dovršen do kraja 2014. te pušten u pogon u prvom kvartalu 2015., što će kompaniji omogućiti da proizvodi ležajeve više dodane vrijednosti, najavio je Legac. Feroimpex automobilska tehnika, kako se tvrtka službeno zove, jedan je od značajnijih europskih proizvođača dijelova za kamionsku industriju u Njemačkoj, Švedskoj i Italiji, a i u mnogim drugim zemljama Europe. "Radimo dijelove za europsku industriju teških kamiona – Volvo, Scania, Mercedes, MAN, no ne izravno za same te tvrtke, nego preko jednoga od njihovih ključnih kooperanata, njemačke Schaeffler grupe. Godišnje obradimo 15 tisuća tona čelika i proizvedemo između 12 i 15 milijuna raznih dijelova za autoindustriju", kaže Legac.

Tvrtka je osnovana 1976. kao mala bravarska radionica za proizvodnju vijaka i opruga, a danas zapošljava 250 radnika. Na svečanosti potpisivanja jamstva Hamaga bio je i Gordan Maras, ministar poduzetništva i obrta, koji je tom prilikom istaknuo da će država uvijek namaknuti sredstva da pomogne perspektivnim tvrkama. Maras očekuje i pojačanu kreditnu aktivnost hrvatskih banaka na osnovi poteza HNB-a, odnosno oslobađanja dodatnog kapitala u iznosu višem od četiri milijarde kuna. Maras se nada kako će i dogodine biti još tako uspješnih projekata koje će pomoći Hamag i HBOR.

Komentirajte prvi

New Report

Close