Nova prijevara: Ako ste dobili ovu poruku, nikako ne šaljite SMS

Autor: Poslovni.hr , 14. veljača 2018. u 11:40
Foto: Thinkstock

Usluge s posebnom tarifom naplaćuju se na način da korisnik slanjem SMS poruke na kratki SMS kod ostvaruje uslugu te mu se ona naplaćuje ovisno o usluzi koju koristi.

HAKOM zbog prijava korisnika pokreće inspekciju nad jednom tvrtkom, koja je ljudima slala zavaravajuće poruke.

Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM) pokreće inspekcijski nadzor nad tvrtkom DIMOCO, operatorom usluga s posebnom tarifom, a na temelju prijava korisnika zbog mogućih prijevarnih radnji. Naime, usluge s posebnom tarifom naplaćuju se na način da korisnik slanjem SMS poruke na kratki SMS kod ostvaruje uslugu te mu se ona naplaćuje ovisno o usluzi koju koristi. Postoje i usluge kod kojih korisnik pristajanjem na uvjete, koji mu moraju biti komunicirani u SMS poruci, pristaje na periodičko primanje poruka za određenu uslugu te se one naplaćuju njihovim primitkom.

U konkretnom slučaju, HAKOM-u su prijavljeni zavaravajući pokušaji nagovaranja korisnika da aktiviraju uslugu na način da im se na uređajima prilikom pretraživanja interneta prikažu informacije kako je uređaj zaražen s više računalnih virusa zbog čijih je uklanjanja potrebno instalirati određenu aplikaciju, a čime su se korisnici zapravo upućivali na slanje SMS poruka na kratki SMS kod, a što izaziva neplanirane i neželjene troškove ili su obaviješteni da, ukoliko žele osvojiti telefon, aktiviraju usluge s posebnom tarifom.

HAKOM upozorava korisnike kako je u slučaju ovakvog načina promidžbe najbolje zanemariti poruku i ne aktivirati usluge s posebnom tarifom kako bi izbjegli neželjene troškove. HAKOM kao neovisno nacionalno regulatorno tijelo za područje elektroničkih komunikacija nadležan je za provedbu Zakona o elektroničkim komunikacijama i pripadajućih pravilnika te ukoliko se utvrdi da je postupanje operatora bilo u suprotnosti sa zakonom, tada će se donijeti mjere koje bi takvo postupanje spriječilo u budućnosti.

Komentirajte prvi

New Report

Close