HAKOM razvija širokopojasni internet na zaostalim područjima

Autor: Agencija VLM , 18. travanj 2013. u 13:45
Thinkstock

Potporama za razvoj interneta planiraju smanjiti jaz između slabije naseljenih područja i ostalih područja.

HAKOM (Hrvatska agencija za poštu i elektroničke komunikacije) je odlučio neutrošena prikupljena proračunska sredstva iz prošle godine usmjeriti u razvoja interneta i širokopojasnog pristupa na područjima od posebne državne skrbi, brdsko-planinskim područjima i otocima. 

Potporama za razvoj interneta planiraju smanjiti jaz između slabije naseljenih područja obuhvaćenih programom i ostalih područja koja imaju veću dostupnost širokopojasnog interneta. Program razvoja je još 2011. odobren od strane Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja, a HAKOM ga vidi kao način da se neutrošena sredstva vrate tržištu kao društveno odgovorna regulacija.

Rebalansom HAKOM-ovog proračuna planira se napraviti dodatne uštede, što će ići nauštrb radnika, jer smanjenjem rashoda za njih planira uštedjeti 3 milijuna kuna.

HAKOM nije korisnik državnog proračuna, već se sredstva za poslovanje osiguravaju iz naknada za upravljanje radiofrekvencijskim spektrom i adresnim i brojevnim prostorom te 0,25 posto prihoda operatora. Uvažavajući okolnosti u kojima se nalazi sektor, koji je povjeren HAKOM-u kao regulatoru, uštedama će se u budućem razdoblju omogućiti i smanjenje iznosa naknada.

Podsjetimo, HAKOM-ov Program razvoja interneta i širokopojasnog pristupa internetu na područjima od posebne državne skrbi, brdsko-planinskim područjima i otocima predviđa potpore za čitav lanac vrijednosti, koje čine širokopojasni ekosustav: brzu mrežu, razvoj usluga i aplikacija te prateću telekomunikacijsku opremu.

Komentirajte prvi

New Report

Close