Hakom odbio preporuku Europske komisije

Autor: Bernard Ivezić , 21. listopad 2014. u 14:34
Drazen Lučić, predsjednik vijeća HAKOM-a/Goran Jakuš/PIXSELL

Komisija predlaže da veliki telekomi sami određuju veleprodajne cijene koje im plaća konkurencija.

Dok je Hrvatskoj telekomunikacijski regulator Hakom ovih dana deregulirao cijene fiksne telefonije, Europska komisija otišla je korak dalje i preporučila zemljama članicama da dereguliraju i veleprodajne cijene. Iako nije obvezujuća ova je preporuka podigla veliku buru u Uniji s obzirom da bi najvećim telekomima omogućila da slobodno određuju cijene iznajmljivanja svoje infrastrukture konkurenciji.

Komisija objašnjava da je prijedlog rezultat širenja Skypa i WhatsAppa, online usluga zbog kojih su svi operateri u EU pod jačom konkurencijom spustili cijene i obogatili ponudu.Lobistička grupa Etno, koja okuplja operatere poput Deutsche telekoma, Telekoma Austria, Orangea, KPN-a, Telefonice, Telecoma Italie i TeliaSonere, pozdravlja taj pozet Europske komisije."Konkurencija alternativnih platfromi i internetskih, tzv. over-the-top usluga je danas vrlo raznovrsna i zato je preporuka pravi instrument koji prihvaća realno stanje stvari na tržištu", poručuje Etno.Dodaje da je zbog Microsoftova Skypea, Facebookovog WhatsAppa i sličnih aplikacija samo u 2012. godini prihod velikih europskih telekom operatera pao za pet milijardi eura na 59 milijardi eura.

Hrvatski regulator Hakom odgovara da ne planira usvojiti tu preporuku EK. Pojašnjava da će se tijekom listopada na razini EU izmijeniti popis tržišta na kojima je potrebna prethodna kontrola regulatora."Ali s obzirom da je Hakom utvrdio da u Hrvatskoj još uvijek postoje nedostaci na ovom tržištu, mi ne predlažemo deregulaciju ovog tržišta, iako EK smatra da u budućem razdoblju navedeno tržište ne treba regulirati", pojašnjavaju iz Hakoma.Domaći regulator nije jedini koji ima takav stav. Europsko udruženje regulatora Berec smatra da je potez Europske komisije preuranjen. Štoviše, u srpnju je njemački regulator Bundesnetzagentur, koji regulira matično tržište najvećeg europskog operatera DT-a, donio odluku da će nastaviti s regulacijom veleprodajnih cijena.

Objasnio je da bi slobodna regulacija cijena stavila velike operatere u položaj da slobodno diktiraju uvjete poslovanja većine svoje konkurencije. Posljedica bi bila rast veleprodajnih cijena, a u konačnici i rast maloprodajnih cijena pa bi ceh na kraju platili krajnjii korisnici.Organizacija Ecta, pandan Etno-a ali koji zastupa manje operatere poput TalkTalka, Winda i E-Plusa smatra da je Europska komisija u traženju šire slike izgubila uvid u konkretno stanje na terenu na nacionalnim i lokalnim razinama."U većini članica krajnji korisnici zapravo ili ne bi imali nikakvu ili bi imali eventualno još jednu tvrtku od koje mogu dobiti fiksnu telekom uslugu u slučaju da se velikim igračima, odnosno bivšim monopolistima ukine veleprodajna regulacija", zaključuje Ecta.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Hakom=Hanfa, uhljebničko stovarište poslušnika.

New Report

Close